×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Péče o bonsaje na konci léta

Pěstujete-li bonsaje, vězte, že na konci léta a začátkem podzimu pro ně přichází velmi důležité období - musí se připravit na zimní klid. Nyní je můžete řízkovat i přesazovat.

V tomto období, je mnoho bonsají vzhledově nejvýraznějších a nejkrásnějších.
S podzimem se promění především listnaté bonsaje. Jejich listy jsou nádherně barevné, některé zdobí i dozrávající plody. Projevují se větší výkyvy a poklesy teplot, výrazně se zkracuje den a intenzita slunečních paprsků - toto je pro rostliny impulsem k pomalým přípravám na zimu. Nyní proto vyžadují specifickou péči.

Jestliže mají bonsaje plně prorostlý kořenový bal, je čas je přesadit. Vždy nemusíme dávat novou, větší misku. Postačí zkrátit kořeny asi o čtvrtinu až o třetinu, vyměnit substrát a rostliny zasadit do misky původní. V případě fíkusů a sukulentních bonsají je dobré nechat rány na kořenech několik hodin zaschnout. Přesazení do nových pěstebních nádob si zaslouží i zakořeněné jarní řízky a semenáčky.

Na sklonku léta bonsaje stále dobře zaléváme. Slunce není již tak prudké, aby bonsaje vysychaly příliš rychle, můžete je proto umístit i na osluněné místo, kde budou nabírat z posledních slunečních paprsků sílu. Sluneční paprsky podporují rychlejší a lepší vyzrávání letorostů a tvorbu a ukládání zásobních látek na zimu.

Aby výhony správně vyzrávaly, je také důležité změnit hnojení. Dusíkatá hnojiva podporující nárůst zelené hmoty vystřídáme s hnojivy draselnými a fosforečnými, které podporují zrání.

V srpnu končí období, kdy je vhodné bonsaje prostříhávat a zaštipovat. Můžeme si také připravit řízky (hlavně jehličnanů a stálezelených listnáčů) k namnožení rostlin. Vhodné větvičky řízků seřízneme na velikost asi 10 cm, ošetříme je stimulátorem a sázíme do skleníku či pařeniště nejlépe do směsi zeminy, rašeliny a písku v poměru 1:1:1 (řízky zde do zimy zakoření, na jaře je můžete přesadit do květináčů).

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se