×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Astry, stálice našich zahrad

Astry, tímto jménem se označují jak pestré letničky, tak vytrvalé podzimní astry nazývané také hvězdnice. Na zahradě můžeme vysázet obě skupiny aster – jedna ji bude zdobit přes léto a druhá ji provede létem babím a časným podzimem.

Letní astry mají latinský název Callistephus chinensis, tedy astra čínská. Jsou to jednoleté, okrasné rostliny, které jsou pro své květy hojně pěstované v zahradách nebo sklenících. Rostliny pochází z řídce zalesněných nebo keřovitých oblastí severovýchodní Činy, východu Mongolska a severu Korejského poloostrova. Semena se do Evropy pravděpodobně dostala od botanika Pierre d'Incarville a okolo roku 1730 již kvetla v Paříži. Svůj odborný název Callistephus chinensis nese od roku 1833. Podle vzrůstu je můžeme dělit na vysoké vzpřímené, vysoké keřovité a nízké keřovité. Podle doby kvetení na rané (červenec), normální (srpen) a pozdní (září) a podle plnosti a typu úboru na jednoduché, poloplné, plné a smíšené (trubkovité, jehlicovité, střechovité, pivoňkovité).

Letní astra je teplomilná dlouhodenní rostlina vysoká 20 až 100 cm. Aby kvetla, musí se teplota pohybovat okolo 18 °C. Velikost rostliny i dobu kvetení můžeme ovlivnit řízením teploty a délky dne. Květy mohou mít lístky různě tvarované nebo rozličně zbarvené, např. krémové, fialové, červené, šarlatové, růžové, téměř modré nebo dvou či trojbarevné. Vyhovují jí výhřevná sušší stanoviště ve výživných hlinitopísčitých půdách s neutrální až mírně alkalickou reakcí. Nemá ráda čerstvé hnojení chlévským hnojem ani výsadbu do půdy po rostlinách z čeledi lilkovitých. Na záhon se vysazuje po zmrzlých do sponu 25 × 25 cm. Zaléváme často, ale v menších dávkách, větší sucho způsobuje vadnutí a mokro zase houbovité nemoci. Odkvetlé květy odstřihujeme.

Vybírat můžeme od nízkých odrůd na obruby (třeba Průhonický trpaslík), přes pestré směsi barev do letničkových záhonů (Super Princess směs), nebo mimořádně trvanlivé vysoké odrůdy neobvyklých květů určených k řezu (Duchenesse Silvery Rose) a dalších.

Astry si můžeme plést hvězdnicemi, jejichž rod se vědecky jmenuje Aster. Rostliny rodu Aster, čili hvězdnice, však pocházejí převážně ze Severní Ameriky, a jsou to vysoké rozvětvené trvalky s dřevnatějícími stonky, které ve středoevropských podmínkách bez problémů přezimují.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se