×
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Kvetoucí pozdně letní záhony. Co na ně vysadit?

V dnešním článku se zaměříme na období konce léta, tedy od začátku srpna do prvních mrazů. V tomto období již mnoho druhů květin nevykvétá, je proto důležité dobře zvažovat, jaké druhy do pozdně letních záhonů zvolit.

Na srpnových záhonech se postarají v druhé polovině měsíce o pestrou paletu barev například pozdní plamenky, čechravy a hvězdnice, které pokvetou až do září. Tyto rostliny se pěkně doplňují s trvale kvetoucími zápleváky, třapatkami, řebříčky, hlaváči, pryšci a chrpami.
V září pak začnou na zahradách kvést další trvalky, jako jsou sasanky, ploštičníky, oměje a podzimní hvězdnice.
Na slunném místě v nepříliš suchých zahradních půdách v tomto období krásně pokvetou rudbekie, phloxy, řebříčky a hvězdnice: Rudbeckia fulgida var. sullivantii ’Goldsturm‘, Aster dumosus ‚Kristina‘, Phlox paniculata ‚Hochgesang‘, Achillea filipendulina ‚Parkers’s Variety a Physostegia virginiana ’Summersnow‘. Tato směsice zastupuje jak vysoké druhy rostlin, tak ty, jež se hodí spíše k okrajům skupinových výsadeb, nebo které jsou určené pro samostatné rozmisťování.


Záhony můžete ladit i do různých barevných kombinací. V růžovo-bílých varietách, na slunném místě, v běžné zahradní půdě, od srpna do října hezky pokvetou rozmanité rostliny. Vybíráme třapatky, hvězdnice a sadec. Svou odolností podpoří Aster novae-angliae kompaktně vyhlížející záhon s Echinaceou purpurea – třapatkou nachovou, dobře známou léčivou rostlinou a tmavolistou odrůdou sadce Eupatorium rugosum. K nim skvěle padne polštářová forma odrůdy Aster dumosus‘ Herbsgruss vom Bresserhof‘.


Dominantou dalšího záhonu může být jedna z okouzlujících odrůd japonských sasanek ‚Königin Charlotte‘ (má velké poloplné květy hedvábně růžového zabarvení a je v záhonu dobře patrná díky vysokým stonkům, na kterých tyto květy rozkvétají). Kombinovat lze s hvězdnicí rozkladitou, Aster divaricatus, která má tmavé drátovité stonky a na jejich koncích se objevují bílé úbory květů. Široce kopinaté listy zmíněné astry rozkladité zahalí holou půdu. Mírně převisajícím svícovitým květenstvím záhon doplní Cimicifuga ramosaploštičník odrůdy ‚Brunette‘, který vás omámí i svou překrásnou vůní.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se