×
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Třezalkám svědčí přímé slunce

Ve volné přírodě na třezalku zaručeně narazíte během letních měsíců. V našich klimatických podmínkách, na slunných loukách a mezích, roste domácí druh léčivé třezalky kvetoucí od června až do září. To se projevilo i na jejích lidových jménech, říká se jí svatojánská bylina či krev svatého Jana. Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) se dá však pěstovat i na zahradě.

Třezalka patří mezi byliny i dřeviny. Jedná se o statné a robustní rostliny dorůstající do výšky 50–80 cm

Mezi typické znaky třezalky patří dvojhranná lodyha, jež ve spodní části dřevnatí. Květy jsou žluté, pětičetné, pravidelné, vyrůstají v horní části bohatě větvené lodyhy.
Tento druh se dříve používal i jako barvířská rostlina díky obsaženým barvivům (nejvíce ho je v květech a jmenuje se hypericin). Získávala se z něj žlutá a oranžová barva.


Podíváte-li se na zelený list proti slunci, objevíte zajímavý jev – tečky, jde o slizniční komůrky, patrné jen na světle, které obsahují éterický olej a pryskyřice. Přímé slunce jí svědčí. Aby třezalka dobře prospívala, vyberte jí místo na přímém slunci, v sušší a dobře propustné půdě . Neporoste v kyselých, podmáčených půdách nebo ve stínu. Pěstujete-li ji ze semen , nezasypávejte je příliš půdou, potřebují ke klíčení světlo.

Třezalka podporuje látkovou výměnu, má silné protizánětlivé účinky a pomáhá bojovat proti bakteriálním a virovým infekcím. Kladně ovlivňuje vnímání světla lidským organismem, proto pomáhá vylepšovat náladu, je vynikající na takzvané zimní deprese, které často způsobuje právě nedostatek slunečního záření. Rostlinou lze ale léčit i středně těžké stavy tohoto psychického onemocnění, pomáhá při úzkosti, neklidu a psychickém napětí . Také slouží ke zlepšení výkonnosti, odstranění slabosti a malátnosti při rekonvalescenci. Má schopnost hojit rány a tišit revmatické obtíže. K tomuto účelu se používá třezalkový olej, pro omývání ran je vhodný odvar. Pozor na kombinace s jinými léky!

Náš tip: Třezalkový olej je skvělým prostředkem hojícím popáleniny (i sluneční), drobné oděrky, a údajně pomáhá vyhlazovat i vrásky.
Příprava je jednoduchá: louhováním nasekané třezalkové nati v oleji lisovaném za studena (slunečnicovém, olivovém, sezamovém, či mandlovém). Ve skleněné lahvi necháme třezalku zalitou olejem stát na slunci a v teple alespoň tři týdny. Obsažená barviva v třezalce olej zbarví do červena.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se