×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Kustovnice čínská – zázrak na Vaší zahradě

Kustovnice čínská (Lycium chinense) je rostlina s četnými léčivými účinky, která, jak už napovídá její název, pochází z Asie. Botanicky přísluší do čeledi lilkovitých (Solanaceae), podobně jako nám důvěrně známé rajčata, papriky nebo brambory. Na rozdíl od nich je však kustovnice sice opadavý ale vytrvalý trnitý keř, který dorůstá do výšky až 3 metrů. Její plody zvané také goji jsou vzhledem podobné šípkům, jsou jen o trochu menší.

Tvrdí se, že goji jsou nejzdravějším ovocem na naší planetě, což je fakt, který určitě stojí za vyzkoušení. K nejčastěji zmiňovaným příznivým účinkům, které má konzumace plodů kustovnice čínské na lidský organismus, patří: zpomalení stárnutí a zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení zraku či snížení krevního tlaku. Příznivě také ovlivňuje činnost ledvin a jater a tvorbu červených krvinek, pomáhá léčit kožní onemocnění (např. lupenku) a v neposlední řadě lze konzumací goji očistit organismus od škodlivých látek, které se do našeho těla dostávají z okolního znečištěného prostředí, konzumací nevhodných potravin, alkoholu aj. S ohledem na své přednosti bývají v asijských zemích goji nazývány ovocem nesmrtelnosti.

Semena vyséváme přímo na venkovní stanoviště v březnu až dubnu nebo si můžeme předpěstovat sazenice. V každém případě semena kustovnice vyséváme mělce pod povrch propustného substrátu. Substrát udržujeme vlhký např. rosením. Doma ponecháme výsev při pokojové teplotě. Sazenice vysazujeme ve stáří dvou až tří let.

Kustovnice čínská vyžaduje půdy s hodnotou pH okolo 8. Kustovnice jsou poměrně rozvětvené, proto kolem nich necháváme volný prostor. Vysazujeme-li více rostlin, v řádku můžeme volit vzdálenost 1 až 1,5 m a mezi řádky 2 až 2,5 m. Při výsadbě sazenic je dobré dát do jamky buď vyzrálý hnůj nebo lépe kompost. Kolem rostlin by neměly růst plevele, proto půdu v blízkosti rostlin udržujeme nakypřenou nebo ji pokryjeme mulčovací kůrou.
Pro pěstování kustovnice vybíráme slunné místo, nicméně kořeny by měly být zastíněny. Z tohoto důvodu a také proto, že kameny přes noc vyzařují teplo, které vstřebávají během dne, je dobré, pokud dáme do okolí rostliny kameny. Na kamenité půdy je kustovnice zvyklá i ve své domovině a kameny také mohou omezovat růst plevelů (zejména ve spojení s mulčem). Kustovnice čínská přezimuje bez problémů - žádná speciální opatření není před zimou v našich podmínkách nutné provádět.
Jestliže pěstujeme rostlinu kvůli plodům (využít se dá také na pokrytí nehezkých či neúrodných míst a prudkých svahů), měli bychom keř řezat. Pokud se Vám to povede, tak na způsob malého kmene a koruny. Tím dosáhneme snadnějšího přístupu k rostlině, což se vyplatí v období sklizně plodů. Účelem prořezávání je také zmlazení větví a dosažení pravidelné a hojné úrody.

Od konce dubna až do října kustovnice na základě průběhu počasí zaléváme. Většinou ale stačí zalévat jedenkrát za měsíc.

V létě kustovnice čínská vydatně kvete. Modré květy a následně plody se objevují cca za 2 až 3 roky po výsadbě. Plody lze využívat pro přípravu čaje, olejů nebo jednoduše přímo konzumovat. Za těmito účely je můžeme i sušit. Při sušení plody rozvrstvíme a dokud nejsou suché, tak s nimi nemanipulujeme. Mohlo by totiž dojít k jejich otlačení, které není žádoucí.

Plody kustovnice jsou jedny z nejzdravějších plodů vůbec, proto by byla škoda si pěstování (které ani není složité) této léčivé rostliny nevyzkoušet.
Semena kustovnice rozhodně nejsou drahou záležitostí, naopak si myslíme, že v případě kustovnice toho na své zahradě hodně získáte…

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se