×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vzpomínka na dovolenou v teplých krajích

Palmy pochází z tropů a subtropů. Najdeme je po celém světě, existuje cca 3000 druhů značně rozmanitých rostlin. Některé jsou nízké, jiné dorostou do výšky 60 m, některé rostou v trsech, jiné mají nevětvící se kmen. Pro pěstování v našich podmínkách jako pokojové či přenosné rostliny je vhodných jen několik málo druhů. V dospělosti palmy potřebují totiž dostatek místa.

Budete-­li palmu pěstovat ze semen, je třeba být trpělivý. Některé palmy vyklíčí za několik týdnů, jiné potřebují i více měsíců. Před výsevem je potřeba semena máčet několik dní ve vlažné vodě, aby se probudila. Vhodný substrát je lehký a propustný, s příměsí rašeliny a písku. Semenáčky vysoké cca 10 cm, přesaďte do větší nádoby. V květináči je důležitá drenáž.

Základem v pěstování palem je dostatek světla. Řadě palem nesvědčí přímé polední slunce. V létě vyžadují dostatečnou zálivku, ale kořeny nesmí být trvale v mokru. Zaléváme dešťovou vodou, nebo alespoň „odstátou“. Voda nikdy nesmí být chladnější než substrát v květináči. 

Je vhodné rostliny přihnojovat vhodným hnojivem pro palmy. V zimě doporučujeme zálivku omezit a dopřát jim odpočinek při nižší teplotě, na světlém místě. Naopak v letních měsících jim svědčí letnění.

Pokud je v bytě příliš suchý vzduch mohou palmám hnědnout konečky listů. Pomůže rosení listů rozprašovačem a umístění odpařovacích nádob u květináče. Pro jejich prospěch je ideální prostorný květináč. Časté přesazování jim nesvědčí.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se