×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Paulovnie plstnatá neboli Císařský strom

Paulovnie plstnatá nese svůj název na počest Anny Pavlovny Pomonovové, která byla nizozemskou královnou, ruská kněžna a nejmladší dcera cara Pavla I. Je tedy také známá též pod názvem čínský císařský strom. Strom je z čeledi Paulowniaceae (dříve byla řazena do čeledi krtičníkovité). Tento strom jako první objevili na území jihovýchodní části Číny, kde má dodnes mnohostrannější využití. Nějakou dobu se již vysazuje v teplejších částech Evropy. V České republice je považován za poměrně vzácnou květinu, v Evropě je vysazují za účelem okrasy zahrad. U nás si ho můžeme prohlédnout na zámku Ploskovice, v parku u Domu, nebo třeba v Brně v Biskupském dvoře.

Paulovnie je velmi odolná rostlina. Je potvrzeno, že celý strom dokáže přežít například požár, protože má tak silné a regenerační kořeny, s tím, že dokáže vyhnat nové větvě. Jako jedna zmála nemusí mít přesný typ půdy, je velmi přizpůsobivá. Řadíme ji tedy podle toho do tzv. pionýrské rostliny – jež vykonává úkol, kdy obohacuje půdu dusíkem a zabraňuje svými kořeny případné vzniklé erozi. Co ale zabraňuje jejímu růstu a vyvíjení jsou stíny ostatních stromů. Má velmi dobré vlastnosti, je rychlerostoucí, s velkými listy a nádhernými zvonkovitými květy. Proto je především pěstovaná v zahradách, jako okrasa parku. Pokud se ji rozhodnete zasadit, je dobré k tomu využít tzv. Jiffy (sadbovací tablety, které přispějí k rychlejšímu procesu klíčení, ale není vyloučeno, že klíčení bude trvat nějakou tu dobu, ale pokud budete trpělivý, dočkáte se vynikajícího výsledku). Paulovnie kvete v dubnu až dokonce i v květnu, než vyraší první listy.

V Číně se pěstuje také za účelem velmi kvalitního dřeva. Toto dřevo je velice lehké a má výborné rezonanční vlastnosti. Díky tomu se v Asii používá na výrobu hudebních nástrojů. Má také lehká a hebká semena, která běžně byla užívána jako obalový materiál čínskými exportéry za vývozem jejich porcelánu od 19.století, než se objevily polystyrenové ambaláže. Lehká a hebká semena měla však také svou nevýhodu. Bendy nebyly v dobré kvalitě, někdy netěsné a někdy se během transportu zcela rozbila, a semena se rozptýlila ven, podél cesty. Tímto se Paulovnie rozšířila jako agresivní plevelný strom v oblastech s dobrými podmínky pro růst tohoto stromu.

Tento strom shazuje na zimu svoje listy. Kmen má rovný, dobře viditelný až do horní poloviny její koruny. V horní části krajiny se větve směřují nahoru, naopak ve střední a dolní krajině koruny jsou vodorovné. Kůra stromu je poměrně hladká, barvy od šedé do hnědošedé. Listy mají tvar oválného až srdčitého tvaru, shora matné, temně zelené, pokryté krátkými chloupky, zespodu šedé. Květy má velké, zvonkovitého tvaru, barvy světle fialové, uvnitř se můžeme všimnout žlutých proužků. Má také plody, tvaru tobolky, zpočátku zelené, lepkavé, v průběhu dozrávání dřevnatí a mění barvu na šedohnědou, ty obsahují množství malých semen.

Dále pak díky svým vlastnostem a rychlému růstu masy a lehkosti sušení, můžeme dřevo též využít k energetickému využití a k produkci biomasy.
V Číně je starým zvykem zasadit císařský strom při narození děvčátka, rychle rostoucí strom roste spolu s ní, a když je pak děvče zralé ke vdavkám, strom se porazí a vyrobí se z něj předměty do její výbavy.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se