×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Cibulky tulipánů rozehrají barvami každou zahradu

Tulipány si získaly svou oblibu v našich zahradách díky své pestrosti a téměř nekonečným možnostem použití.

Tvarově nejbohatší skupinou jsou pozdní tulipány, které kvetou převážně až v květnu. Rané kvetou v dubnu a obě skupiny jsou velmi dobře kombinovatelné s trvalkami. Tulipány zaujímají prvenství v barevné i tvarové variabilitě. Není mnoho rostlinných druhů, u nichž by byla škála barev zastoupena od bílé přes žlutou, růžovou, lososovou až k rudé nebo dokonce tak temně fialové, že na první pohled vypadá jako černá.

Tulipány našly svou cestu do Evropy v padesátých letech 16. století a poprvé rozkvetly ve Vídni.

Několik cibulek tulipánů v té době představovalo hodnotu celého jmění. Poté se začaly objevovat v Holandsku. Tulipány se staly holandskou doménou a pěstování, šlechtění a obchodování s tulipány výhodným artiklem. První profesionální pěstitelé tulipánů se objevili v Holandsku již začátkem
17. století. Bohatí obchodníci investovali do tulipánů celý majetek a chudí rolníci všechny své úspory. Z tulipánových cibulí se tak kolem roku 1637 stalo nejdražší zboží na světě. Pak ovšem nastal rychlý pád a náhlý obrat v obchodování znamenal, že se z obchodníků s tulipány stali žebráci.

"Dodnes se přesně neví, zda pojmenování tulipánů vzniklo na základě podoby s turbanem z tureckého slova „tulbend“ čili turban. Do Evropy toto pojmenování tulipánů přinesl v roce 1555 tehdejší velvyslanec Habsburků v Istanbulu."

Naše babičky každým rokem vyndávaly cibule tulipánů ze země, a pak je ukládaly očištěné na suché místo z dosahu hlodavců. Dnes však obvykle kvůli úspoře času zůstávají cibule tulipánů v půdě celoročně. Také je tu fakt, že cibule jsou často vysazené právě mezi trvalkami, a proto by se nám špatně vyrývaly. 
Na záhonech však nemůžeme ponechat všechny odrůdy tulipánů. Některé zplaní nebo odumřou. Jiné si zase zachovají svoje typické vlastnosti a každoročně bohatě vykvétají. Pěstování většiny odrůd se osvědčilo hlavně na slunných stanovištích. Ať už budeme chtít ušetřit čas při práci na zahradě jakkoli, při péči o tulipány, na jedno nesmíme zapomenout: po odkvětu je třeba zbytky květů odstranit. Počkáme do úplného zežloutnutí nadzemní části tulipánů, aby se vytvořila dostatečná zásoba živin v cibuli tulipánu, která bude rozhodující pro bohaté kvetení v roce příštím.

Ideálním obdobím pro výsadbu tulipánů je podzim – tedy spíše říjen, ale v příhodných podmínkách a vlídném počasí je můžeme vysazovat ještě i v listopadu. Včasná výsadba umožní rostlině dostatečné zakořenění.
Pokud víme, že máme na zahradě nějaké hlodavce, kteří by nám mohli cibuloviny ohryzávat, vysadíme cibule raději do platových košíků.

Na půdu a její obsah živin nejsou tulipány příliš náročné. Výrazně jim však vadí trvalé přemokření půdy. Ideální pro jejich výsadbu je místo s hlinitopísčitou půdou.

Vysazujeme pouze cibule zdravé, nenapadené žádnými houbovými a jinými chorobami. Půdu volíme takovou, která není čerstvě hnojena. K výsadbě používáme obvykle sázecí lopatku a cibuli vkládáme do půdy tak hluboko, aby nad špičkou cibule byla ještě asi 10 až 12 cm vrstva zeminy.

Pokud je sucho, cibule zalijeme. Pro jednotlivé odrůdy je typický i tvar jejich cibulí.

Přímo exoticky působí plnokvěté tulipány. Výjimečně krásné jsou odrůdy ze skupiny hybridů Viridiflora. Některé jsou bílo-zelené a skvěle se hodí pro výsadbu mezi svěže zelené trvalky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se