×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Cibule pomáhá nejen při nachlazení

Obsahuje zinek, železo, jód, hořčík, vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B - v malém množství se v cibuli vyskytují snad všechny vitamíny kromě vitamínu B12. Obsahuje i karoteny, kyselinu listovou, flavonoidy.

Jak tedy cibule prospívá našemu zdraví?

  • Díky flavonoidům ochraňuje srdce a cévy - především pak kvercetinu, který má i výbornou vstřebatelnost ve střevě, ať se cibule jí syrová nebo tepelně upravená - snižuje riziko trombózy a arteriosklerózy (lidé, kteří pravidelně konzumují cibuli a jablka jsou více chráněni proti infarktu - obě potraviny obsahují mnoho kvercetinu),
  • snižuje krevní tlak,
  • je zásadotvorná - v těle působí zásaditě - soli cibule se přeměňují na uhličitany se zásaditou reakcí a to podporuje vylučování kyselých odpadních produktů metabolismu,
  • posiluje imunitní systém,
  • rozpouští hustý hlen,
  • zpomaluje přechod cukru do krve - má příznivé účinky pro lidi trpící cukrovkou,
  • přírodní antibiotikum - působí proti respiračním onemocněním - díky látce zvané Allicin (allicin je prchavý éterický olej, po konzumaci se rychle dostane do krve a ostatních orgánů těla, ale rychle se zase vyloučí, do těla se dostane nejvíce z čerstvé cibule),
  • detoxikační účinky - hlavně pro játra postižená cirhózou nebo chronickou hepatitidou,
  • působí preventivně proti osteoporóze,
  • pročišťuje ženské pohlavní orgány,
  • posiluje žaludek a střeva - v trávicím systému pomáhá udržet zdravou mikroflóru, zlepšuje chuť k jídlu a trávení potravy, protože podporuje tvorbu žluče žaludečních šťáv.

Cibule je neodmyslitelnou přísadou většiny pokrmů, chuť smažené, pečené i vařené cibule je výtečná. K využití jejího léčivého potenciálu naplno, je nejvhodnější forma syrová. Najemno nakrájená může být přísadou různých zeleninových salátů, hodí se na brambory, dobrá je na tlačence nebo chlebu se sádlem…

Tipy na použití cibule:

Proti kašli

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a prosypeme cukrem. Necháme pustit šťávu a tu pak po 2 hodinách po kávové lžičce konzumujeme.

Na hmyzí štípnutí

Na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se