×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Máte rádi asijskou kuchyni?

Asijské delikatesy z vlastní zahrádky? Ano, právě čerstvé koření a listová zelenina, která vypadá tak autenticky na čínské, thajské či japonské kuchyni, stojí za čarovným aroma. Tyto dvě složky způsobují největší problémy při transportu do Evropy, protože rychle ztrácejí svou chuť. Ale za to některé rostou bez problémů v našich klimatických podmínkách. Mnohé z nich jsou i v zimě zelené, jiné můžeme pěstovat celoročně uvnitř a mít tak neustálý přísun čerstvých ingrediencí.

Asijské koření se dá pěstovat během celého roku. Brzy z jara, začneme vysévat japonskou hořčici mizunu. O něco později koriandr a za teplých dnů thajskou bazalku či citrónovou trávu. Výjimkou je, pěstování těchto rostlin vevnitř, kdy je možné výsev provádět během celého roku.

Velice oblíbené jsou u nás thajské speciality, které jsou ochuceny exotickým kořením, jakou jsou právě thajská bazalka nebo citronová tráva. 

Vyspělá kultura jídla existuje také v Japonsku, kde se používá mnoho odrůd listové zeleniny.
Jednou z nich je Mizuna – japonská hořčice. Jedná se o listovou zeleninu, která obsahuje vysoké množství vitamínů A, B a C. Mnoho této zeleniny při vaření ztrácí své blahodárné vlastnosti, proto je někdy dobré ji konzumovat přímo, například v salátech.

Také Čína je velmi výkonná v produkci listové zeleniny. Okolo 30 miliónů tun kapusty ročně pochází právě odtud. Toto množství tvoří skoro polovinu světové produkce. Kapusta je unikátní v tom, že prakticky celá se dá konzumovat.

Mizuna je velice oblíbená do japonských salátů. Mizuna má velice jemnou chuť a dá se pěstovat od března prakticky neustále až do září venku. Ve skleníku můžeme začít s pěstováním mizuny už v únoru. 

Chuť thajských a čínských pokrmů krásně zjemní koriandr. Lístky koriandru se podobají petrželi, liší se však svým aroma. Tuto bylinku lze pěstovat na balkoně či v zahradě a pokud ji nestihnete spotřebovat čerstvou, lze zamrazit nebo usušit. Koriandr má nezastupitelné místo v pravém thajském curry.

Citrónová tráva Cymbopogon stratus má jemně citrónovou vůni a to díky olejům, které obsahuje. Citrónová tráva, jak by se mohlo podle názvu zdát, není v žádném případě kyselá! Zjemňuje chuť polévek, mořských plodů či ryb.

Tak kterou ze zmíněných bylinek si zkusíte spolu s námi vypěstovat?

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se