×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vypěstujte si doma zdravé klíčky semen, je to snadné!

Naklíčená semínka jsou velkou zásobárnou cenných vitamínů i minerálů. Již našim předkům pomáhali přežít kruté období zimy. Dnešní populace je pro jejich neuvěřitelnou prospěšnost začíná opět zařazovat do svého jídelníčku. Konzumace klíčků dodá spoustu energie, zejména v období podzimního sychravého počasí. Dále pomáhají bojovat s řadou civilizačních chorob a v neposlední řadě podporují metabolismus a očistu organismu. 

Bio zdravé výhonky si můžeme pěstovat buď na misce s vatou nebo profesionálněji v klíčící misce, což jejich klíčení ještě víc usnadní. 
Pro pěstování klíčků se hodí skoro všechny tradiční druhy obilí, jako pšenice, žito či špalda, ale také luskoviny jako hrášek, čočka, sója, mungo. Ke klíčení můžete využít také semena luštěnin, které máte právě doma. Jen je třeba zkontrolovat, aby byla nemořená. A pokud budou v BIO kvalitě, tím lépe.

Klíčící miska je vyrobena z plastu a obvykle má čtyři patra. Ty nejvyšší tři jsou určená přímo k pěstění, nejspodnější patro slouží jako nádoba pro vodu. Misky jsou velmi dobře umyvatelné, dají se mýt i v myčce.

Klíčení bio výhonků doporučujeme provádět následujícím způsobem:

Klíčky nejprve umyjeme, nejlépe v sítku. Potom je rovnoměrně rozprostřeme přes celá tři patra klíčící misky a dolů nalijeme vodu. Klíčky zaléváme ze shora tak, aby všechna patra byla stále mokrá. Každé dva dny vybereme klíčící výhonky a celé je umyjeme pod tekoucí vodou.

Klíčící misku s klíčky umístíme na slunečné místo. Jednotlivá patra misky můžou být použitá k pěstění různých odrůd klíčků zároveň.

Pokud chcete klíčky nejdříve vyzkoušet a nechce se vám investovat do profesionálních klíčících misek, je spoustu jiných způsobů, jak získat blahodárné výhonky.
Klíčit lze ve speciálně upravené PET lahvi, v misce se sítkem nebo skleničce, kterou jistě najde doma každý. 

Výhonky je nejlépe ihned konzumovat, je však možné je ve většině případů uchovávat až týden v ledničce.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se