×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Pastinák

Na pěstování je nenáročný, téměř si ho nemusíte všímat. Jeho chutné kořeny jsou v kuchyni široce využitelnými. Pastinák patří do čeledi miříkovitých, kam řadíme například i mrkev, je to vytrvalá a otužilá bylina. Kořeny pastináku jsou na rozdíl od mrkve bledé, chuťově výraznější a také bohatší na vitamíny a minerály. Obsahuje významný podíl draslíku a vlákniny.

V přírodě bychom si ho mohli splést s bolehlavem plamatým. Tato rostlina byla používána ve starověku jako jed, je totiž smrtelně jedovatá. Hlavní rozdíl je ve stonku. Bolehlav má hladký stonek bez chloupků s nafialovělými tečkami či proužky. Byliny se liší také listy a květy.

Pastinák klíčí poměrně dlouhou dobu. Z tohoto důvodu semínka vysazujeme brzy na jaře, ideálně již v březnu. Vhodná zemina je vlhká, úrodná a písčitá (tedy lehká) a dostatečně hluboká. Před výsevem se nedoporučuje hnojení. V přehnojené půdě by pastinák vytvářel několik kořenů do stran místo jednoho přímého velkého. Stanoviště vybereme slunné, nebo v mírném polostínu. Semínka vyséváme do rýh hlubokých jeden centimetr, a to po skupinkách 3–4 semínek, od sebe vzdálených 40 centimetrů. Po vzejití rostlinek asi na 2,5 centimetru je poprvé jednotíme. Znovu jednotíme, až jednotlivé rostliny budou od sebe vzdáleny asi 15–25 centimetrů. Rostliny pravidelně okopáváme, aby je nezahltil plevel. Kořeny se sbírají na podzim, po uschnutí natí, případně po odkvětu. Sběr je však nejlepší ideálně po prvních mrazech, které zvýrazní chuť kořenů. Sklízet můžeme postupně, poslední kořeny je důležité vytáhnout na konci zimy až začátkem jara, aby nezačaly znovu obrůstat. Rostliny jsou tedy v záhoně celý rok. Kořeny pastináku uskladníme na chladném místě (při 0-1°C), nejlépe ve vlhkém písku, případně hlíně.

Konzumace pastináku zlepšuje chuť k jídlu, čistí močový měchýř od močových kamenů nebo písku. Římané pastinák používali jako afrodiziakum. U nás se většinou používá jako zeleninová příloha, na gril nebo jako kořenící přísada. Není problém ho konzumovat syrový, stejně jako vařený. Chuť kořenů je podobná petrželi, mírně nasládlá. Kořeny můžeme používat do omáček a polévek stejně jako další kořenovou zeleninu.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se