
Mangold Lucullus - Beta vulgaris - semena...

Ibišek jedlý je teplomilná rostlina, pocházející z Asie a Afriky. Tato odrůda dosahuje výšky cca 160 cm a tvoří až 8 cm velké květy, které mají smetanovou až světle žlutou barvu se sytě červeným středem. Květy se objevují od července až do října.
Tato rostlina se také pěstuje pro své podlouhlé lusky, které jsou jedlé a obsahují celou řadu vitamínů a jiných prospěšných látek. S oblibou se přidávají do jídel indické kuchyně.
Ibišek jedlý je v našich podmínkách pěstován jako pokojová rostlina.
Semena jsou mořená.
Semena ibišku se vysévají od února do března. Vhodné je před výsevem semena stratifikovat v lednici až po dobu 2 měsíců. Před výsevem doporučujeme semena namočit na několik hodin (max. 24 hod.) do vlažné vody.
Tvrdou slupku semínek můžete před výsevem narušit pilníkem. Semena poté budou rychleji klíčit.
Hloubka výsevu je 0,5 cm. Doba klíčení je 2–4 týdny při teplotě 20–25 °C. Na venkovní stanoviště rostliny přemístěte v druhé polovině května.
Pro dobrý růst potřebuje ibišek dostatek světla, tepla a výživnou půdu. Ta by měla být dostatečně propustná s dobrou drenáží.
Ibišek lze pěstovat doma jako pokojovou rostlinu nebo ve vytápěném skleníku či zimní zahradě. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 15 °C.
Rostlinu pravidelně zalévejte tak, aby nedošlo k jejímu přemokření. Ibišek vyžaduje také pravidelné hnojení.
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit seZaložte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se