×
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Modrá barva rostlin zahradu opticky zvětší

Modrá barva, je barva spousty květin, na kterých vypadá úchvatně. Patří do barev studeného spektra, opticky zvětšuje a výborně se kombinuje s ostatními. Je-li třeba pozemek opticky prodloužit, bude se zdát delší, pokud na jeho konec umístíme modře osázený záhon. Pokud zasadíme modré květiny po stranách, úzký pozemek nabude na šířce. Uvádíme jen malý výčet takto barevných rostlin, především těch, které kvetou v letních měsících.

Chrpa modrá

Jednoletka nebo krátkověká trvalka, rostoucí v polích a u okrajů cest. Lodyhy jsou až 80 cm vysoké, kvete od června do srpna výrazně modrými květy. Hodí se do přírodně pojatých zahrad. Je jednou z nejvíce produktivních medonosných rostlin.

Včelník moldavský

Vykvétá v červnu až červenci na slunném stanovišti s propustnou půdou. Jde o trvalku, která v období květu dosahuje výšky 50 cm. Tradiční léčivá rostlina. Stimuluje organismus, užívá se při zažívacích obtížích, pomáhá při bolestech zubů a hlavy.

Stračka

Trvalka vhodná k použití jako solitéra – vyrůstá až do 2 m. Ve skupinách dodá záhonu dynamičnost a potřebnou členitost. Není-li na chráněném místě před větrem, neobejde se bez opory. K růstu potřebuje stanoviště na plném slunci. Zvonek broskvolistý Květy ve tvaru kalichu se na něm objevují od června do července. Vyhovují mu lehké půdy na plném slunci. Dorůstá výšky až 80 cm a šířky 50 cm.

Brutnák lékařský

Oblíbená bylinka kvetoucí od června do září jasně modrými květy, které jsou lákadlem pro opylující hmyz. Dorůstá výšky 45 cm až 1 m a podobná bývá i jejich šířka. Dařit se mu bude na slunném stanovišti v propustné půdě. Jde o léčivou rostlinu, která najde uplatnění i v kuchyni. Listy v čerstvém stavu obsahují vitamin C, slizové látky, pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselinu křemičitou, třísloviny, antokyanové barvivo, minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan) a další.

Bělotrn modrý

Dekorativní rostlina, která vytváří kulovité, nachově modré květenství. Bodláky mohou zdobit zahradu i v zimních měsících, pokud ho nenapadne nějaký hmyz. Může dosahovat výšky až 1,2 m. Květenství se dají sušit. Vyhovuje mu slunečné stanoviště, případně polostín. Na půdu je nenáročný.

Povíjnice

Popínavá jednoletka s blankytně modrými květy trychtýřovitého tvaru, které vydrží pouze jeden den. Ty odkvetlé, ale nahrazují ihned nové až do prvních podzimních mrazíků. Vyžaduje slunné stanoviště, kde dorůstá až do výšky 4 m.

Levandule

Silně aromatická bylinka s celou řadou léčivých a podpůrných vlastností. Stanoviště vybírejte slunné a suché, pak si bylinky užijete na dvě desítky let - každý rok totiž bohatě vyraší, vykvete a potěší vás tak svou nezapomenutelnou, charakteristickou vůní.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se