
Kozlíček polníček Verte de Cambrai -...

Pelyněk kozalec - Artemisia dracunculus -...

Palma královská - Archontophoenix...

Pažitka Neko je velmi oblíbenou rostlinou v oblasti jihovýchodní Asie. Někdy se jí říká také „česneková pažitka“, neboť v pokrmech, díky podobné chuti, nahrazuje právě tuto zeleninu. Rostlina je mrazuvzdorná, dosahuje výšky okolo 30 cm a vyznačuje se bujným růstem.
V gastronomii se využívají všechny části rostliny. Pažitka se konzumuje syrová nebo se přidává do pokrmů těsně před jejich dovařením. Hodí se do salátů, pomazánek, polévek, omáček apod.
Pažitku lze buď předpěstovat ze semen nebo vysévat přímo na stanoviště. Lze ji také celoročně pěstovat doma v květináči.
S předpěstováním semen začínáme v únoru či březnu. Doba klíčení je přibližně 2 – 3 týdny. Na venkovní stanoviště ji přesazujeme v průběhu dubna. Pokud zvolíte přímý výsev, pak se doporučuje počkat až do poloviny května. Doporučený spon je 30 x 15 cm.
Stanoviště musí být dostatečně slunečné, půda humózní, propustná s dostatkem vápníku. Rostlině dopřejeme dostatečnou zálivku a případné přihnojení kompostem či tekutým hnojivem pro zeleninu. Vyhněte se výsadbě v blízkosti luštěnin a košťálové zeleniny.
Pažitku sklízíme postupně, pouze v množství pro rychlou konzumaci. Jinak je možné ji skladovat ve zmraženém stavu.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit seZaložte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se