
Koniklec červený - Pulsatilla - prostokořenné...

Jedná se o jarní cibulku původem z Asie. Je to mrazuvzdorná rostlina, běžně pěstovaná jako dvouletka či trvalka.
Oproti běžné cibuli vyniká až 75 cm dlouhou natí zelenomodré barvy. Cibulová část je bílá a podlouhlá.
Obě části rostliny se běžně konzumují, nejčastěji v syrovém stavu v salátech, pomazánkách apod.
Výsev se provádí buď v průběhu zimních měsíců do skleníku nebo od dubna na venkovní záhon. Hloubka výsevu je asi 0,5–1 cm. Klíčení trvá 2–4 týdny (záleží na odrůdě a podmínkách pěstování). Ideální teplota ke klíčení je 12–18 ºC. Spon 25–30 x 10–15 cm.
Cibule má ráda teplé a slunečné stanoviště, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá. Zvýšit pH lze pomocí vápence nebo dřevěného popela, který se přimíchá do půdy. V kyselých a těžkých půdách cibule lehce podléhá chorobám.
Při pěstování cibule je potřeba myslet na dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření cibulek, a také na dobrý výběr hnojiva. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná. Pokud má cibule dobré podmínky, pak přihnojování není nutné.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se