
Koniklec červený - Pulsatilla - prostokořenné...

Pažitka česneková, nazývaná také pažitka čínská, je zelenina pěstovaná hlavně pro výrazné aroma a chuť připomínající česnek. Rostliny dorůstají do výšky 35–45 cm a koncem léta se na nich objevují květy.
V kuchyni najdou využití všechny části pažitky. Listy a stonky se hodí do omáček, polévek, bylinkových másel či k pečeným rybám. Dekorativní květy se hodí na ozdobu pokrmů.
Pažitka česneková se uplatní i jako léčivka, zejména při onemocnění jater nebo ledvin.
Pažitku lze buď předpěstovat ze semen nebo vysévat přímo na stanoviště. Lze ji také celoročně pěstovat doma v květináči.
S předpěstováním semen začínáme v únoru či březnu. Doba klíčení je přibližně 2–3 týdny. Na venkovní stanoviště ji přesazujeme v průběhu dubna. Pokud zvolíte přímý výsev, pak se doporučuje počkat až do poloviny května. Doporučený spon je 30 x 15 cm.
Stanoviště musí být dostatečně slunečné, půda humózní, propustná s dostatkem vápníku. Rostlině dopřejeme dostatečnou zálivku a případné přihnojení kompostem či tekutým hnojivem pro zeleninu. Vyhněte se výsadbě v blízkosti luštěnin a košťálové zeleniny.
Pažitku sklízíme postupně, pouze v množství pro rychlou konzumaci. Jinak je možné ji skladovat ve zmraženém stavu.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se