Pór

Pór 

Nemá tak typický tvar, jakým se honosí dva nejbližší příbuzní, jimiž jsou česnek setý (Alliumsativum) a cibule kuchyňská (Alliumcepa), přesto je pór (Alliumporrum) zařazován do zeleniny cibulové.

Nad cibulovitým ztlustlým podzemním stonkem pór vytváří velmi bohatou růžici plochých listů. Ty jsou také zásobárnou výtečné dužniny a obsahují řadu minerálních látek, vitaminů a esenciálních látek, které dávají póru typickou vůni a šťavnatost. Sortiment póru je široký, tradiční jsou póry ozimé, odolné k mrazům hluboko pod nulou.

Existují však i odrůdy podzimní a letní. Má močopudné účinky, jeho konzumace se doporučuje při léčbě revma, dny a při snižování cholesterolu; příznivě působí na cévní a trávicí soustavu a podporuje mozkovou činnost; rovněž ovlivňuje činnost imunitního systému a pomáhá hojení ran - má protibakteriální, protivirové i protikvasinkové účinky.

Zobrazeno 1 - 5 z 5 produktů
Zobrazeno 1 - 5 z 5 produktů

Menu