×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Muškáty nemusíte po sezóně vyhazovat

Muškáty jsou oblíbené letničky, které pomáhají oknům, balkonům a terasám výrazně na kráse. Jejich údržba není vůbec náročná, důležitá je zálivka a hnojení, ale co s nimi po sezoně?

Zazimování muškátů

Muškáty, jinak také pelargonie, kvetou obvykle od května do prvních mrazíků, některé druhy však vydrží po celý rok. Při správném zazimování, vydrží do příštího roku, musíme jim dopřát řádnou regeneraci a odpočinek. I přes to, že muškáty vydrží opravdu hodně, ranní mrazík by je dokázal zcela zahubit, základem všeho tedy je nenechat je zmrznout. Jestliže předpověď počasí hlásí pokles teploty pod nulu, schovejte květiny dovnitř.

„Jestliže muškáty během zimního období začnou kvést, nebojte se květy vylámat, rostlina by se zbytečně vysilovala.“

Muškáty potřebují stejně jako jiné rostliny světlo. Největší chyba, které se můžete dopustit, je nechat muškáty ve tmavém sklepě nebo temné garáži. Teplota by se měla pohybovat mezi 6 až 10 °C. Ideální je například nevytápěná chodba nebo okna v garáži.

Zalévání je samozřejmě také důležité. V zimních měsících však muškáty potřebují mnohem méně zálivky. Zpočátku stačí květiny zalít jednou za týden, později se spokojí se zalitím jen třikrát do měsíce. Nesnáší nadbytek vody, proto se snažte zalévat jen opravdu střídmě, jinak plesnivý. Do jara nehnojíme.

Co s odkvetlou rostlinou?

Převislé muškáty zkraťte na délku přibližně 15 centimetrů, u vzpřímených muškátů odstraňte uschlé listy a květy a odstraňte i nově vyrašené výhonky (ty odebíráme, protože rostlina potřebuje uchovávat energii, kterou by jí nové výhonky braly, nejlépe je odstraníte nad kolénkem). Jestliže muškáty během zimního období začnou kvést, nebojte se květy vylámat, rostlina by se zbytečně vysilovala, a rostliny přemístěte na chladnější místo.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se