×
PPL Parcelshop

Kategorie

Špenát malabarský Bazela - Basella alba - semena špenátu - 17 ks

×

Malabarský špenát, neboli bazela bílá, pochází z východní Indie, a v Evropě je nejvíce rozšířen v oblasti Francie. U nás není příliš znám, což je škoda, neboť se jedná o zeleninu, bohatou na vitamíny A a B, vápník a železo. Navíc působí i okrasně.

Lehce načervenalé listy se sklízí a používají podobně jako špenát. Jsou nakyslé, používají se čerstvé do salátů nebo se tepelně zpracovávají.

Číst víceShow less
46 Kč s DPH
Odešleme dnes, nebo následující pracovní den
Skladem
Kód zboží:
1003229
Přidat k oblíbeným
Popis

Semena špenátu se vysévají přímo na venkovní stanoviště a to od dubna do května. Semínka příliš nepřekrýváme, stačí zeminu lehce uhrabat. Doba klíčení je 2–8 týdnů. Doporučený spon je 20 x 30 cm. 

Stanoviště by mělo být dostatečné slunné, ale přímé slunce by mohlo rostlinky nutit vybíhat do květu, takže zde musíte být opatrní. Obecně špenát nejlépe roste na jaře a na podzim, kdy není tak prudké slunce. Stejně tak pěstování ve skleníku je sice možné, ale rovněž nutí rostlinku vybíhat do květu, a je tedy vhodné tyto rostliny pěstovat zejména pro mladé listy.

Půda by měla být středně těžká, mírně zásaditá a ne čerstvě vyhnojená. Špenát je rostlinou druhé až třetí tratě, takže mu přímé hnojení nedělá dobře. Navíc není tak náročný na živiny. Špenátu dopřejte pravidelnou (ale ne přílišnou) zálivku, která zajistí to, že listy zůstanou svěží a křupavé.

Sklizeň špenátu má mnoho podob. Je možné sklízet mladé listy či celé rostlinky, které se hodí k přímé konzumaci. Větší listy se sestřihávají celé v růžici nad srdcem rostliny, čímž docílíte toho, že rostlina znovu obrazí. Druhá úroda už ovšem nebude tak vydatná jako ta první a rostlina bude mít spíše tendenci vyběhnout do květu. Sklizené listy je nejlepší spařit a zamrazit. Takto zpracovaný špenát Vám vydrží dlouhou dobu. Čerstvý ho můžete uchovávat v lednici přibližně po dobu dvou týdnů.

Číst víceShow less
Detaily produktu
1003229

Parametry

Výsev / výsadba
Duben
Květen
Ranost odrůdy
Poloraná
Mrazuvzdornost
Ne
BIO kvalita
Ne
Pěstování
Venku
Odrůda
Nehybridní
Stanoviště
Slunečné
Sklizeň
Srpen
Září
Červenec
Říjen
Nejčastější dotazy
Mohlo by se také hodit
200 Kč s DPH

Plantasorb je ekologický přípravek, který zadržuje půdní vlhkost a zajišťuje tak stálý přísun vody k rostlinám. Zabraňuje prosakování a šetří tak vodu.

Zajistí vyrovnaný růst rostlin i v suchých obdobích a zlepšuje navíc provzdušnění půdy.

Jedná se o čistě přírodní produkt, který zůstává v půdě několik let a postupně se rozkládá.

Funguje nejlépe ve spojení s mykorhizními houbami, které zajišťují efektivní přenos získané vody ke kořenovému systému rostliny.

128 Kč s DPH

Fytovit se používá jako hnojivo na vinnou révu, okrasné rostliny, ovocné dřeviny, jahody, zeleninu a další. Používá se při nedostatku železa, hořčíku a síry, při příznacích chlorózy a na výživu rostlin pěstovaných na vápenatých půdách. 

Zajistí rychlý přísun živin a podpoří růst v nepříznivých podmínkách. 

191 Kč s DPH

Ledek vápenatý je minerální hnojivo, které má široké využití. Jedná se o typické hnojivo "na list". Využívá se zejména na kyselých půdách, neboť vápník zmírňuje účinek půdní kyselosti.

Přípravek je s oblibou využíván pro hnojení všech typů trávníků, okrasných rostlin, ovoce i zeleniny (výjimku tvoří pouze rostliny špatně reagující na vyšší obsah vápníku, jako jsou azalky, rododendrony, kanadské borůvky apod.).

Ledek vápenatý také potlačuje tvorbu mechu.

157 Kč s DPH

Organo-minerální hnojivo je vícesložkové hnojivo, které dodá, díky svému unikátnímu složení, cibuli, česneku a okrasným cibulovinám potřebné živiny ve vyváženém poměru po dobu až 60 dní.

Hnojivo působí rychle a zároveň dlouhodobě. Zajistí zdravý růst rostliny a podpoří pikantní chuť.

Hnojivo příznivě ovlivňuje vytváření humusu v půdě, a tím zvyšuje její úrodnost. Také reguluje vodní režim rostlin.

212 Kč s DPH

Jedná se o jedinečný přípravek, vyrobený z přírodních zdrojů, který je určený k hubení všech druhů slimáků a plzáků.

Účinnou látkou je sloučenina železa a fosforu, která se vyskytuje i ve volné přírodě. 

Přípravek je vhodné používat nejen na zeleninových a okrasných záhonech, ale také ve sklenících

Přípravek je odolný vůči dešti a při náhodném požití neškodí ostatním zvířatům.

4 produkty ve stejné kategorii
53 Kč s DPH

Stromový špenát u nás není zatím moc rozšířený, přestože chutná velmi podobně jako náš špenát. 

Naopak např. v Indii se tento druh používá již od pradávna. Rostlina dorůstá do výšky cca 2 m a jedná se o pěstitelsky velmi nenáročnou rostlinu.

Listy se doporučuje konzumovat zejména ve vařeném stavu, neboť obsahují saponinové látky, které se odbourávají varem.

77 Kč s DPH

Čtyřboč rozložitá neboli novozélandský špenát je velmi zajímavá teplomilná bylina, která nese svůj název podle čtvercových listů.

Její domovinou je Nový Zéland, Japonsko a Austrálie, odkud byla záhy dovezena do Evropy. 

Pěstuje se stejně jako špenát a má stejné vlastnosti. Masité zelené listy jsou velkou zásobárnou vitamínů A a C a kyseliny šťavelové. Lze je konzumovat syrové nebo po tepelné úpravě.

Vegetační doba je asi 95 dnů. 

Semena v bio kvalitě jsou produktem ekologického zemědělství a jsou vypěstována dle platných norem EU.

48 Kč s DPH

Novozélandský salát, neboli česky čtyřboč, dostal název podle svých tvarově neobvyklých čtyřbokých plodů. Oproti klasickému špenátu má výhodu v tom, že nehořkne při nasazování na květ. Nevýhodou je jeho větší náročnost na pěstování.

Stejně jako u špenátu jsou užitkovou částí listy. Ty se sklízejí jednotlivě. Čtyřboč obsahuje provitamin A, velké množství vitamínu C a kyselinu šťavelovou ve stejném množství jako špenát. Je možné ho konzumovat v syrovém stavu nebo využívat k přípravě teplých pokrmů.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se