
Koniklec červený - Pulsatilla - prostokořenné...

Jedná se o delikatesní odrůdu fenyklu, která se vyznačuje výraznou chutí a vůní a pevnými stejnoměrnými bulvami.
Brzy dozrává a je odolná vůči vybíhání, ke kterému může jinak docházet při dlouhých a teplých dnech.
Fenykl se hodí čerstvý k přímé konzumaci nebo jej lze tepelně upravovat. Poslední dobou získává na oblibě díky jeho antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.
Kromě toho je schopný na sebe vázat tuky, takže je využíván i při redukčních dietách.
Semena fenyklu lze předpěstovat v průběhu března či dubna nebo je vysévat v květnu až červnu přímo na venkovní záhon. Hloubka výsevu je 0,5–1 cm. Ke klíčení semen dochází v průběhu 2–3 týdnů (někdy i déle) při teplotě 16–20 °C. Ideální spon je 30 x 20 cm. V případě, že přesazujete předpěstované rostliny, je dobré je pěstovat v sadbovači a přesazovat i s kořenovým balem v době, kdy mají 3–4 listy. Rostliny jsou velmi choulostivé na přesazování.
Rostliny se vysazují na slunečné stanoviště, které má lehkou, dobře propustnou, hlinitou půdu s obsahem vápníku. Během vegetace je potřeba půdu kypřit a pravidelně zalévat. Přibližně 3 týdny před sklizní přihrňte k rostlinám více zeminy, aby došlo k vybělení hlízy. Vhodné předplodiny fenyklu jsou květák, kedlubny, cibule, salát nebo ředkvičky. Není vhodné pěstovat fenykl v blízkosti kopru nebo koriandru, který snižuje úrodnost rostlin.
Fenykl se sklízí od srpna do září a poslední sklizeň by měla proběhnout před podzimními mrazy. Fenykl se ukládá do písku do chladné místnosti, ale není vhodný k dlouhodobému skladování. Hlízy poměrně rychle vadnou. Fenykl lze skladovat max. 2 měsíce.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se