Asijská zelenina

Asijská zelenina 

Inspirujte se netradičními asijskými chutěmi! Chutná-li Vám asijská kuchyně, nebo chcete zkusit něco nového, vypěstujte si exotické listové zeleniny. Pěstovat se dají na zahrádce i v květináči za oknem, rostou rychle, prospívají zdraví a obohatí jídelníček barvou, vůní i chutí. 

Vysadíme-li rostliny v pásech kolem záhonů, můžou posloužit i jako ozdobné, vypadají celkem dekorativně. Ideálním termínem pro pěstování je letní výsev s podzimní sklizní, je však možné je pěstovat i na jaře. Při dlouhém dni vybíhají do květu, horké letní dny těmto rostlinám příliš nesvědčí.

  • Mizuna
    Mizuna

    Pěstování je snadné, podle potřeby sklízíme jednotlivé listy, případně i celé růžice. Po sklizni znovu obráží, a tak nám zajistí cenné vitamíny celou sezonu. Na podzim lze trsy vyrýt, zasadit do květináčů a rychlit podobně jako třeba pažitku. Mizuna je vhodná pro diabetiky i redukční diety, neboť obsahuje velmi málo cukru. Používáme ji do čerstvých míchaných salátů nebo ji dusíme podobně jako špenát, či ji přidáváme krátce spařenou do polévek, které svou chutí ozvláštňuje.

    V Asii se také pojídá namočená do ostrých zahuštěných omáček. Do pokrmů přidáváme olej, aby se uvolnily všechny vitaminy, které obsahuje.

  • Pak Choi
    Pak Choi

    Svým vzrůstem i pěstováním je podobné pekingskému zelí. Tvoří veliké okrouhlé, světlezelené listy a buclaté bílé dlouhé řapíky. Dorůstá výšky 35 - 50 cm. Zelí má vysoký obsah vitamínu C a spoustu dalších prospěšných vitaminů a minerálů. Látky obsažené v listech hojí zažívací systém, mají rovněž některé protisklerotické složky a důležité antioxidanty.

    Připravovat lze různými způsoby, tím nejznámějším jsou asi saláty, dá se také vařit, smažit nebo zapékat společně s dalšími potravinami. V kombinaci se zázvorem nebo troškou česneku se jen podtrhne jemná chuť této zeleniny.

  • Mixy salátů
    Mixy salátů

    Pečlivě vybrané směsi listové zeleniny k obohacení Vaší kuchyně. Rostliny ve směsích mají podobné nároky na pěstování. Lze je pěstovat jak v záhonu, tak i v truhlíku za oknem. Saláty jsou vhodné i k rychlení.

  • Chryzantéma
    Chryzantéma

    Netradiční podzimní lahůdka ideální pro přípravu léčivých čajů, salátů, špenátu a dalších pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Na pěstování není náročná. Dobře obrůstá, rostliny odřezáváme celé těsně nad zemí nebo zaštípnutím růstového vrcholu docílíme větvené rostliny, ze které můžeme sklízet jemné boční výhony po několik měsíců. Za předpokladu, že jí dopřejeme dostatek vláhy. Chryzantéma je vhodnější pro konzumaci v čerstvém stavu, kdy má poměrně vysoký obsah minerálních látek, silic, vitaminu C a především provitaminu A, které se tepelnou úpravou ničí.

    Pro kuchyňské zpracování jsou vhodné jen mladé listy a stonky. Používají se jako salátová zelenina, a to buď samostatně, podobně jako hlávkový salát, nebo ve směsi s další zeleninou, nejčastěji rajčaty či naklíčenými fazolkami, sójou, mungem. Dá se tepelně upravovat na způsob špenátu.

  • Namenia
    Namenia

    Chutná řapíková zelenina s vysokým výnosem. Vysadíte-li ji hustě a časně sklidíte je možná i druhá sklizeň. Salát může po vyjednocení dosáhnout velikosti Endivie/Štěrbáku. Používáme ji do čerstvých míchaných salátů nebo ji dusíme podobně jako špenát, krátce spařená lze přidat do polévek.

  • Choi Sum
    Choi Sum

    Choi Sum - odrůda čínského zelí a s chutí připomínající chřest. Na rozdíl od pekingského se dá pěstovat čínské zelí celoročně, jelikož se nekonzumují hlávky, ale listy, které lze sklízet už za 3 týdny. Rostlinky seřezáváme dva a půl centimetru nad zemí a necháme znovu obrůst. Čínské zelí se hodí do čerstvých salátů, ale může být i součástí mnoha receptů teplé kuchyně – ať už vařené, zapečené či dušené, přidává se také do polévek.

    Prospěšné je našim očím, srdci, kůži i imunitě, a to díky obsahu vitamínu A a C. Obsahuje také vápník. Jeho konzumace se doporučuje při redukci váhy.

  • Perila
    Perila

    Je odedávna ceněnou rostlinou v čínské a japonské medicíně. Posiluje celkovou imunitu, pomáhá při onemocněních dýchacích cest i gynekologických problémech. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, kromě vitamínů a minerálů jsou to i všestranně prospěšné flavonoidy, které fungují jako antioxidanty a také potlačují uvolňování histaminu, který spouští alergickou reakci.

    Listy perily jsou výtečné do salátů, které zpestří chuťově díky kořenité vůni i vizuálně. Přidat lze také do smoothie.  Hodí se i jako koření k masu pro svou výrazně kořenitou a mírně nasládle štiplavou chuť. Zasadíte-li ji do blízkosti rajčat, je jejich ideálním společníkem, odpuzuje od nich škůdce.

  • Tatsoi
    Tatsoi

    Pochází z dálného východu. Jedná se o listovou zeleninu jemné chuti. Jeho okrouhlé, tmavozelené listy tvoří hustou růžici, která se sklízí celá. Má vysoké výnosy. Tatsoi výborně chutná podušený v oleji nebo připravený jako špenát.

  • Komatsuna
    Komatsuna

    Tato vynikající zelenina tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy jemné pikantní hořčičné chuti. Listy jsou klínovité a dužnaté, seříznete-li je 2 cm nad povrchem půdy, znovu obrůstají. V létě můžeme sklízet již za 20 – 35 dní od výsevu, v zimě za 60 dní. Komatsuna je bohatá na živiny, obsahuje hodně vápníku.

    Mladé listy konzumujeme v salátech, ty starší dusíme nebo upravujeme jako špenát. V asijské kuchyni se také konzervují solením, sušením nebo se nakládají do sójového nálevu.

na stránku
Zobrazeno 1 - 23 z 27 produktů
  • 23 Kč Skladem
    Jedná se o odrůdu asijské zeleniny často nazývanou asijská hořčice. Rostlina je oblíbená především díky své chuti a krásně zbarveným listům fialové až červené barvy. Listy rostliny vzdáleně připomínají mangold. 
  • 22 Kč Skladem
    Laskavec Trojbarevný je asijskou odrůdou zeleniny, která je s oblibou pěstována především pro své listy, které jsou vhodné ke konzumaci. Listy Laskavce můžeme přidávat do salátů a nebo z nich připravit lahodný špenát. Před konzumací doporučujeme listy Laskavce mírně podusit. Rostlinu Laskavce je možné také pěstovat celoročně doma.
  • 24 Kč Skladem
    Namenia je výborná, lehce nakyslá řapíkatá zelenina původem z Asie. Využití listů a řapíků je podobné jako u špenátu, tj. v teplé, ale i studené kuchyni.
  • 28 Kč Skladem
    Mizuna je asijská listová zelenina, která připomíná náš špenát. Má vysoký obsah vitamínů a stopových prvků a naopak nízký obsah cukru. Její využití je zejména ve studené kuchyni, hodí se do salátů, má jemně pálivou chuť.  Rostlina pochází z Japonska. Výhodou je, že její listy se dají sklízet po celý rok. Je možné ji pěstovat i na okenním parapetu u Vás...
  • 25 Kč Skladem
    Pak choi odrůda Sagami je odrůdou asijské zeleniny. Někdy se ji také říká čínská hořčice. Jedná se o listovou zeleninu, s listy výrazné kořeněné chuti. Hodí se hlavně do salátu či do populárního pokrmu Wok. Roste rychle a spolehlivě. Listy se zpracovávají podobně jako listy špenátu, při velikosti 15 - 20 cm.  Během 5 týdnů bychom se měli dočkat první...
  • 30 Kč Skladem
    Japonský salát Mibuna je velmi nenáročná zelenina, oblíbená pro svoji lehce pikantní chuť. Používá se hlavně ve studené, ale i teplé kuchyni. Vegetační doba je cca 40 dní, takže ji lze opakovaně vysít na záhon nebo do truhlíku na parapet a pěstovat celoročně.
  • 28 Kč Skladem
    Tatsoi je velmi aromatická asijská zelenina vhodná zejména do asijských pokrmů. Listy ve tvaru lžíce (zakulacené) se používají ve studené i teplé kuchyni. List mají také jemnou strukturu.  Tatsoi je odolná vůči chorobám. Obsah balení odpovídá přibližně 150 ks semen.
  • 28 Kč Skladem
    Pak Choi odrůdy Golden Lion neboli Zlatý lev má úzké stonky a žlutozelené listy. Je to nenáročná rychle rostoucí zelenina, kterou můžeme doma pěstovat po celý rok a zajistit si tak stálý přísun vitamínů.
  • 28 Kč Skladem
    Pak Choi tvoří listové růžice a je jednou z odrůd čínského zelí. Má jemnou, lehce nasládlou chuť a hodí se jak do salátů, tak do teplé kuchyně či k sušení. Obsah balení: cca 90 ks
  • 25 Kč Skladem
    Mizuna Waido je nový druh japonské hořčice. Její lístky jsou širší, zelenkavé a stonek bílý. Má výbornou chuť a vysoký obsah vitamínů, které oceníte zejména v zimních měsících. Použití má hlavně ve studené kuchyni, ale stonky se také vaří, podobně jako třeba brokolice. Mizuna Waido má velmi rychlý růst a snadno ji vypěstujete i doma na okně. Tímto...
  • 29 Kč Skladem
    Mix orientálních salátů jsme pro Vás namíchali tak, aby rosliny mohly společně růst, tj. ve stejné půdě a se stejnou zálivkou, všechny jsou vhodné i k rychlení. Jde o tyto orientální odrůdy: červená hořčice, zelená hořčice, Pak Choi zelené, Pak Choi bílé a Mizuna. Všechny saláty v naší orientální směsi rostou velmi rychle, první sklizeň je možná už za...
  • 28 Kč Skladem
    Chryzantéma jedlá alias kopretina věncová je bohatá na vitamíny, minerály a silice. V čínské medicíně se odvar z kořenů užívá jako prostředek proti bolestem hlavy. Využívají se zejména listy - do salátů i v teplé kuchyni, konzumovat lze i květy - odvary a čaje. Chryzantéma je velmi odolná vůči chladu a nenáročná na pěstování. V balíčku o hmotnosti 0,9 g...
  • 28 Kč Skladem
    Pak Choi Hanakan F1 má úzké stonky a listy a vysoký obsah minerálů a vitamínů. Lze ho pěstovat i doma a zajistit si tak celoroční přísun vitamínů. Nejvhodnější konzumace je čerstvá forma jako salát. Chutná sladce, s přídechem chuti hořčice. 
  • 34 Kč Skladem
    Hořčice Wasabina je vysoce tolerantní rostlinou s vegetační dobou 40 - 45 dní. Rostlina je velmi oblíbená především pro svou chuť připomínající oblíbenou hořčici Wasabi. Mladé lístky rostliny (světle zelené) jsou oblíbené pro svou vynikající lehce pálivou chuť připomínající již zmiňované Wasabi. Zralé listy rostliny jsou kadeřavé a najdou své uplatnění...
  • 23 Kč Skladem
    Mizuna F1 Červený Baron má červené až fialové listy. Je to nenáročná rychlerostoucí rostlina, která se dá pěstovat i doma, čímž si zajistíte celoroční přísun vitamínů. Používá se hlavně do salátů nebo do polévek.   Obsah balení cca 10 ks
  • 26 Kč Skladem
    Mix aromatických salátů jsme pro Vás zkombinovali tak, aby rostiny vyžadovaly podobnou péči, na záhonku nebo v truhlíku na okně lahodily oku a nakonec prospívaly tělu. V této oblíbené směsi najdete listovou zeleninu Pak choi, japonskou hořčici mizuna, Tatsoi a řeckou řeřichu. Rostliny dorůstají max. 15 cm a doma je lze sklízet po celý rok. V balíčku o...
  • 20 Kč Skladem
    Zelená nebo také japonská hořčice Komatsuna má velké zelené listy v otevřené růžici a příjemně hořčičnou pikantní chuť. Mladé listy jsou výborné do salátů, ty starší se hodí spíše k tepelné úpravě. Komatsuna má vysoký obsah vápníku i dalších živin.
  • 28 Kč Skladem
    Choi sum je speciální odrůda čínského zelí, které chuťově připomíná chřest. v asijské kuchyni se používá jako přísada do pokrmů nebo do salátů. Choi sum je nenáročné na pěstování, pouze je potřeba ho sklidit, než začne kvést. Vyzkoušejte si vypěstovat pravou čínskou zeleninu na vaší zahrádce! V balíčku o hmotnosti 0,2 g najdeme přibližně 100 ks semen.
  • 26 Kč Skladem
    Mix asijských salátů je velmi oblíbený u všech, kdo milují asijskou kuchyni. Je namíchána tak, aby rostliny vyžadovaly obdobnou péči a můžete ji pěstovat na záhonku i doma za oknem, rostliny dorůstají max. 15 cm. Mix asijských salátů obsahuje pak choi, tatsoi a mizunu. V balíčku o hmotnosti 0,1 g najdeme přibližně 40 ks semen.
  • 26 Kč Skladem
    Perila červená je jednoletá rostlina příjemně štiplavé chuti, její vůně připomíná skořici nebo anýz. K nám se rozšířila z Číny a Indie, kde se používá v tradiční medicíně - má antialergenní a antiseptické účinky a obsahuje esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol. Perila červená je velmi nenáročná na pěstování, listy se sklízí po...
  • 25 Kč Skladem
    Perila zelená je jednoletá rostlina jemně citrónové chuti, její vůně připomíná skořici nebo anýz. K nám se rozšířila z Číny a Indie, kde se používá v tradiční medicíně - má antialergenní a antiseptické účinky a obsahuje esenciální mastné kyseliny, které pomáhájí snižovat cholesterol. Perila zelená je velmi nenáročná na pěstování, listy se sklízí po celý...
  • 25 Kč Skladem
    Tato rostlina roste velice rychle a není náročná na teplotu. Listy se mohou dát do polévky nebo salátu. Mladé stonky můžeme vařit jako brokolici. Je možné jí pěstovat po celý rok (může se pěstovat i doma). Obsah balení cca 8 ks
  • 28 Kč Skladem
    Salát chřestový má rovněž svůj původ v Asii. Jeho pěstování je velmi jednoduché a vhodné i pro začátečníky. Konzumují se jak úzké špičaté kadeřavé listy i křehké ztloustlé košťály, které se sklízí před květem. Košťály se připravují podobně jak chřest a jsou velmi chutné i za syrova. V balíčku o hmotnosti 0,5 g najdeme přibližně 300 ks semen.
Zobrazeno 1 - 23 z 27 produktů

Menu