×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Bambus v interiéru i na zahradě

Exotický bambus se pomalu ale jistě začíná zabydlovat také v našich podmínkách. Vypěstujte si bambus a dodejte interiéru či exteriéru exotický ráz! Většina bambusů je teplomilných, ale existují i mrazuvzdorné druhy, které rostou i v našich podmínkách celoročně venku.

Asie je domovem většiny druhů bambusů

V Číně se Bambus považuje za přítele člověka, ve Vietnamu za bratra člověka, v Indii je bambus dřevem chudých. Pro nás, Středoevropany, je bambus především zahradní rostlinou, ačkoliv se jedná o opravdu mnohostrannou trávu. Bambus je původem z Číny a Japonska a daří se mu i v dalších zemích Asie, v Koreji, na Filipínách, v Indonésii a na indickém subkontinentu, v Austrálii a Jižní Africe. Přizpůsobivé druhy bambusů zdomácněly také ve Střední a Jižní Americe. Co se týká Evropy, tak v blízkosti francouzského Lyonu se nachází třetihorní zkameněliny, takže se usuzuje, že v minulosti se bambusy vyskytovaly i v této zeměpisné oblasti. V dnešní době jsou však bambusy u nás jakýmisi „nováčky“. Většina bambusů byla do Evropy dovezena až ve 20. století. Pojmenování bambus (anglicky bamboo) dal rostlině údajně Marco Polo. Ve svých zápiscích z cest vypráví o obří trávě, kterou cestovatelé večer vhazovali do ohně, aby si udrželi divokou zvěř od sebe. Dutá stébla bambusu se rozpínala a stvoly vybuchovaly s hlasitým bam-bu!

Využití bambusu je rozmanité

Bambus je významným stavebním materiálem. Z bambusu lze stavět mosty, pergoly, lešení, stěny, ploty, nábytek a vyrábí se z něj nespočet různých předmětů (hudební nástroje, nádoby, rohože, tašky, nože,…). Bambus je rovněž chutnou surovinou. Čerstvé bambusové výhonky, především ty velmi mladé, jsou považovány za skutečnou delikatesu. Čerstvě sklizené výhonky chutnají zcela jinak než ty, které vyjmeme z plechovky. Některé druhy bambusů mají výhonky chutnější více, jiné méně, ale jedlé jsou takřka všechny bambusové výhonky.

Bambus z botanického pohledu

Bambusy řadíme do velké rodiny trav z čeledi lipnicovitých. Jsou příbuzné s kukuřicí a s polními a lučními travinami. Bambusy tvoří samostatnou podčeleď, které nese název Bambusoi – deae. Na bambusech bývá oceňována skutečnost, že jsou zelené po celý rok. Dvěma hlavními skupinami bambusů jsou trsnaté a výběžkaté bambusy. Trsnaté bambusy obrůstají listy již od země, takže nepotřebují kořenové zábrany proti nekontrolovanému rozrůstání. Hodí se zejména do menších zahrad. Zato výběžkaté bambusy se svými rhizomy velmi rychle rozšiřují do okolí, tudíž vyžadují určitý prostor a protikořenovou silnou fólii v hloubce asi 70 cm. Je známo přes 100 rodů bambusů a na celém světě existuje kolem 1100 druhů. Zatímco některé druhy bambusů dorůstají do výšky pouhých několika centimetrů, jiné mohou ve svých přirozených podmínkách dosáhnout třeba až 40 metrů.

Bambus v interiéru

Bambusu, umístěném v interiérových prostorech, se bude dařit na světlejším místě. Semena vysejte na povrch klasického rašelinového substrátu. Ideální je udržovat teplotu kolem 20 stupňů. Bambusová semena klíčí zpravidla 10 dní a více, nejdéle však 80 dní. Vyžaduje výživný, propustný a stále lehce vlhký substrát (pravidelnou mírnou zálivku). Bambus dobře poroste obzvláště tehdy, když jej budete pravidelně přihnojovat hnojivem pro pokojové rostliny, anebo jiným hnojivem s vyšším obsahem dusíku. Jako pokojovou rostlinu v květináčích si můžete vypěstovat například Bambusa Balcooa nebo Bambusa Arundinacea.

Jak na pěstování bambusů na zahradě

Mrazuvzdorné bambusy lze pěstovat celoročně na zahradě a přitom budou stálezelené. Můžete si z nich vytvořit živý plot a těšit se tak ze soukromí. Dekorativní je i výsadba u jezírek a vodních toků. Bambus skvěle oživí betonové a dlážděné dvory, na kterých chybí jiná vegetace. Bambusy je vhodné vysazovat od jara na začátku rašení pupenů až do počátku podzimu. Bambusy mají rády lehkou, propustnou a výživnou půdu, avšak ne moc kyselou. Půdu vylehčíte například přidáním písku, perlitu nebo keramzitu.

Obzvláště mladým a rychle rostoucím sazenicím je třeba dopřát dostatečné množství dusíku v půdě. Přidejte dusíkatá hnojiva či sušený hnůj do půdy již při sázení. Při konci léta použijte hnojivo s malým obsahem dusíku, ale s vyšším obsahem draslíku a hořčíku – tím rostlinu dobře připravíte na zimu a podpoříte vyzrávání mladých výhonů. Co se týká zálivky, měla by být pravidelná a poměrně bohatá. Od jara do léta můžete bambusy namnožit dělením trsů.

Tag: bambus

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se