×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Lilie lze pěstovat i ze semen

Lilie ze semínek - zdravá bez virových chorob

Pokud množíme lilii prostřednictvím semínek, nedochází k přenosu virových chorob, které tuto rostlinu často napadají a nedají se likvidovat. Vypěstujte si ze semen například Lilii Superbum!

Pěstujeme lilii ze semínek

Semínka lilií mohou klíčit dvěma způsoby. Buď se může jednat o nadzemní (epigeické) klíčení, nebo podzemní (hypogeické) klíčení ze semene. V prvním případě ze semene nejprve vyroste děložní klíček a až později se v zemi vytvoří cibulka a další nadzemní pravé lístky. Ve druhém případě ze semene napřed vyroste v zemi cibulka a následně z ní vyrostou listy.

V závislosti na konkrétním druhu a podmínkách trvá klíčení lilie ze semen asi dva týdny až měsíc. Semínka lilie zasaďte do nějaké nádobky nebo do pařeniště. Nejvhodnějším substrátem je směs rašeliny, písku a kvalitní zahradní zeminy, a to přibližně ve stejném poměru. Můžete si také koupit již hotový substrát. Substrát se doporučuje předem propařit, aby došlo ke zničení nežádoucích zárodků plevele a škůdců.

Před samotným výsevem je dobré semínka namočit na 24 hodin do teplé vody. Semínka lilie zatlačte asi 1 cm hluboko. Udržujte teplotu kolem 20 až 25 stupňů. Zasazená semínka zalijte a chraňte je před přímým slunečním zářením. Abyste urychlili růst rostliny, tak po vytvoření dvou až tří pravých listů můžete semenáčky přepíchnout například do truhlíků (do nějakého vzdušného a výživného substrátu).

Jakmile dojde k zakořenění, pravidelně lilii přihnojujte.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se