×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vánoční hvězda je tradiční vánoční květinou. Víte, jak se o ni správně postarat?

Vánoční hvězda, botanicky pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima) je tradiční rostlinou předvánočního období. V Americe se jí říká  podle Joela Robertse Poinsetta, který počátkem 19. století tuto krásnou rostlinu dovezl z Mexika do USA. Ve své domovině, Střední Americe, roste v níže položených listnatých pralesích. Je známá pro své nádherně zbarvené listy, které jsou mnohdy mylně považovány za květy. Kromě nejznámějších červených odstínů je dnes již vyšlechtěno mnoho dalších barevných kultivarů zejména odstínů žluté, lososové a bílé barvy. Květy vánoční hvězdy jsou velmi droboučké a vyrůstají v malých žlutých uskupeních uprostřed každého listového trsu.

A jak si zajistit, aby tato vánoční kráska vydržela léta?

Již při nákupu se zaměřte na to, jaké má rostlina podmínky při skladování a jak je o ni pečováno. Stojí v průvanu? V chodbě kde je velké chladno? Je přelitá nebo je naopak půda tvrdá jako kámen? Takové rostliny nekupujte, nevydržely by ani do Vánoc. Vánoční hvězda je choulostivá, nemá ráda chlad a průvan, proto ji rozhodně nestavte k oknu, kde profukuje a kudy větráte. Ideálně by se teplota v místnosti měla pohybovat okolo 22 °C, teplo z kamen a radiátorů jí však také škodí. Poinsettia potřebuje dostatek světla, pozor ale na přímé sluneční paprsky. Zálivka by měla být nejlépe pravidelná odstátou vodou pokojové teploty, použít lze i rozprašovač. Hlínu udržujeme pouze mírně vlhkou, rozhodně by rostlina neměla stát ve vodě, to jí nesvědčí.

Jestliže jí poskytnete vhodné podmínky, příští rok poslouží znova, přestože již třeba začala uvadat. Uvadající rostlinu seřízneme přibližně na deset centimetrů. Z řezu poteče bílé, latexové mléko, které zastavíte nad plamenem svíčky. Poinsettii omezte zálivku a umístěte ji na chladné, ale světlé místo, třeba na chodbu domu. Vhodná teplota pro přezimování je okolo 12°C. Na jaře ji můžete klidně přesadit do zahrady a dostatečně ji hnojit. Pozor dáme na to, aby jí nepřeschl kořenový bal.

Na podzim hvězdu nastěhujeme zpět do bytu a staráme se stejně, jak je popsáno výše. Aby poinsettia na Vánoce vykvetla a vybarvily se jí listy, musíme jí „prodloužit noc“, a to tak, že den bude mít dlouhý pouze osm až devět hodin. Přibližně měsíc před Vánoci, ale raději dříve, ji budeme schovávat do absolutní tmy - ráno ji odklopíte a po osmi hodinách zase zaklopíte například kornoutem z neprůhledného papíru nebo vhodnou krabicí. Nevhodné je i světlo pouličních lamp nebo světlo měsíce, proto to zakrývání. Pokud by svítilo na rostlinu, příliš by se nevybarvila. Asi po třech až čtyřech týdnech vás překvapí překrásné zbarvení.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se