×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Kávovník arabský lze s úspěchem pěstovat i v bytě, bude kvést i plodit

Jde o velmi dekorativní pokojovku, jejíž bílé květy voní po jasmínu, časem bude dokonce plodit kávové bobule. Kávovník řadíme do čeledi mořenovitých (Rubiaceae), kam patří i náš svízel a mařinka vonná. Pro pěstování v bytě je nejlepší kávovník arabský (Coffea arabica), zejména jeho zakrslá odrůda Nana.

Kávovníky jsou keře, případně nevysoké stromy se vstřícnými jednoduchými listy. Postranní větve jsou většinou vodorovně postavené s listy dvouřadě rozloženými. Plody bývají červené, žluté, oranžové, modré nebo černé peckovice, dužnaté nebo řidčeji vysychající. Peckovice mají obvykle 2 pecičky, z nichž každá obsahuje jediné semeno s podélným žlábkem na vnitřní straně.

Kávovník není na pěstování náročný, nejlépe se mu bude dařit na světlém stanovišti, kam nedopadají přímé sluneční paprsky, které by jej poškodily. Vyhovuje mu výživná kyselá zemina bez příměsi vápna, které by ho určitě zahubilo. Nejlepší je substrát ve složení 2 díly rašeliny, 1 díl kompostu a 1 díl písku. Jednou za 14 dnů je vhodné kávovník přihnojit tekutým hnojivem. Podle svěšených listů poznáme, že je čas na zalití rostliny. Rostlinu v květináči postavíme do větší nádoby a řádně ji prolijeme vodou, ve které ji necháme stát zhruba půl hodiny, poté vodu slijeme. Zalévat lze i klasicky, ale v žádném případě nesmíme rostlinu přelévat - trvale mokré kořeny hnijí, kávovník nemá výživu a začnou mu opadávat listy. Při přesazování je proto vhodné vysypat dno pěstební nádoby keramzitem. Rostliny přesazujeme v době, kdy nerostou, malé i dvakrát ročně, větší jednou. Prsty roztrháme kořenový bal, kořeny z vrchní části otrháme a rostlinu obsypeme zeminou zhruba centimetr nad kořenový bal.

Ideální teplota pro pěstování kávovníku je v zimě v rozmezí 15-20 °C, (neměly by klesnout pod 10 °C), během léta rostlině nejvíce prospívají teploty nad 20°C, lépe však kolem 28 °C. Nevyhovuje mu suchý vzduch a průvan. Rostlině prospívá rosení. Zejména starší rostliny kávovníku jsou citlivé na změnu stanoviště. Bílé, vonící květy se objeví asi po třech letech. Po přibližně devíti až čtrnácti měsících po odkvětu dozrají plody – zelené kávové bobule, které se později zbarví dočervena.

Pěstitelé se mohou setkat se zasycháním okrajů, žloutnutím a opadáváním listů. Je to způsobováno převážně fyziologickými vlivy, tj. vážnějšími chybami v pěstování a náhlými změnami teploty či vlhkosti vzduchu a substrátu, změnami osvětlení, případně i nedostatkem některých prvků ve výživě. Pravidelně opadávají (u starších rostlin) listy ke konci zimy, i při dodržení všech pěstebních doporučení. Opadávají-li a žloutnou listy, vždy nejprve zkontrolujte kořeny. Jsou-li poškozené, či dokonce zahnívají-li, odstraňte je a kávovník přesaďte do nového substrátu (vláknité rašeliny s přídavkem drceného dřevěného uhlí, případně písku) a do přiměřeně velkého květináče s dostatečnou drenáží. Na jaře můžete po přesazení rostliny s holými větvemi radikálně sestříhat.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se