×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Není česnek jako česnek

Že znáte jen česnek sadbový? V dnešním článku vám představíme okrasné česneky, které jsou neprávem trošku opomíjené.

Rod Allium (česnek) má více než dvě stovky druhů, které rostou převážně v Evropě a Asii. Asi dvacet druhů z tohoto množství se pěstuje jako okrasná rostlina, ostatní slouží jako zelenina nebo koření. Daří se jim ve všech oblastech a jejich pěstování není náročné. V době květu jsou velmi dekorativní, některé druhy jsou vhodné k řezu a využívají se i do suchých vazeb. Budou se vyjímat jak v záhoně, tak ve skalce. Je možné osadit s nimi i nádoby.

Mezi nejčastěji pěstované a současně i nejdekorativnější patří česnek obrovský, česnek perský, česnek kulatohlavý, česnek Christophii a česnek růžový vysokohorský, ale jistě i ostatní druhy stojí za vypěstování.

Česnek obrovský (Allium giganteum) se světle fialovým kulovitým květenstvím složeným z hvězdicovitých květů se na rostlině objeví v období od července do srpna. Rostlina je vysoká přes 1 m.

Česnek aflatunský (Allium aflatunense) kvete od května do června. Intenzivně voní a láká včely.

Česnek kulatohlavý (Allium sphaerocephalon) rozkvétá v srpnu, je vyšší. Kulovité květy má drobnější, purpurové nebo fialové barvy.

Pokud potřebujete zaplnit přední řady záhonků, vybírejte mezi nižšími druhy, které se hodí také na slunné skalky. Jsou jimi třeba česnek Christophův (Allium christophii) nebo růžový česnek vysokohorský (Allium oreophilum).

Okrasným česnekům se nejlépe daří na slunném místě s písčitohlinitou půdou. Půda musí být výživná. Pěstitelskou výjimkou je česnek zlatý (Allium moly), žlutě kvetoucí česnek s chomáčovitým květenstvím. Ten na rozdíl od ostatních vyžaduje polostinné místo u stromů a keřů a vlhkou, hlinitou půdu.

Česneky vysazujeme do skupinek, aby vynikla jejich krása. Před výsadbou je vhodné cibulky namořit. Vhodným přípravkem je například lignohumát. Ten se využívá nejen jako hnojivo, ale právě také na máčení cibulovin či hlíz před sázením. Zvyšuje schopnost rychlého zakořenění cibulí a rostlin, příznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav rostlin a schopnost přirozeně se bránit proti stresovým faktorům, jakými jsou například přeslunění, stín, pozdní mrazíky, přísušek a podobně.

Výsadbu okrasných česneků je nejlepší provádět na podzim od září do října nebo na jaře v průběhu března a dubna. Cibule česneků sázíme do hloubky 5–25 cm, záleží na velikosti dané odrůdy. Jelikož je česnek mrazuvzdorný, lze po odkvětu nechat jeho cibulky v zemi a to až několik let na jednom místě. V případě potřeby přesazujeme česnek až po zatažení listů. Květenství lze po odkvětu sušit pro suché aranže nebo sběr semen.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se