×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Stévie – sladká tráva

Někdy je také nazývána jako medové lístky. Jde o bíle kvetoucí rostlinu původem z Jižní Ameriky, kterou však můžete pěstovat i v našich podmínkách. V současnosti se stává populární pro své léčivé účinky a obsah přírodního sladidla bez kalorií, které může nahradit cukr a je vhodné zvláště pro diabetiky.

Jak na výsev stévie

Rostlinu je možné zakoupit v zahradnictví už jako vzrostlý keřík, ale můžete si ji vyzkoušet vypěstovat i doma sami.
Semena stévie lze nechat naklíčit na vlhké vatě (jsou poměrně velká) a pak vsadit do květináčků. Druhý postup výsevu je, kdy semínka vysejeme rovnou do květináčků. Zde si musíme dát pozor na zasypávání substrátem, semínka pouze lehce zatlačíme. Substrát postačí obvyklý pro pokojové květiny, jen je třeba zajistit dostatečnou drenáž a stálou teplotu lehce nad 20°C.

Ideální podmínky pro pěstování

Stévii můžete pěstovat doma, na okenním parapetu, ve skleníku i přímo venku. Jen je třeba nezapomínat na to, že jde o teplomilnou rostlinu, která nesnáší poklesy teplot. Pokud klesne teplota pod 10°C, rostlina přestane růst a případně i hyne.
Pro rozkošatění můžete rostlinu zaštipovat. Stévii vyhovují dobré světelné poměry, pokud rostlina není venku, tak ji umístěte co nejblíže okna, nejlépe na východní straně. To podpoří hladinu cukru v jejích listech.

Rostlina může v našich podmínkách přezimovat. Potřebuje teplotu 8–12°C a poměrně radikální řez.
Rostlinu seříznete asi 8–10 cm od země a dodržujte mírnou zálivku. Na jaře, až začne rostlina obrážet, ji přihnojte univerzálními hnojivy nebo přímo hnojivy na bylinky. V panelákovém bytě stévii uchováte stejně jako klasické pokojovky. Rostlina neshodí lístky, přihnojíme ji i na podzim a často zaléváme, takto poroste i v zimě.

Množení stévie

Rostlinu můžete množit také vrcholovými řízky. Vyzrálé řízky seříznete a zasadíte do písku či perlitu. Lépe uděláte, pokud použijete práškový růstový stimulátor. Rostlina zakoření asi za 3 týdny a pak ji přesadíte do klasického květináčku se substrátem pro pokojové rostliny. V druhé polovině května rostlinu přesaďte ven na záhon nebo nechejte v místnosti růst ve větších květináčích. Sklizené lístky můžete konzumovat čerstvé, sušené i zmražené. Sklízejte v době, kdy rostlina vyroste nejméně do 20 cm výšky, aby se nezastavil její růst. Otrhávat listy můžete postupně, nebo jednorázově před zimou, kdy odřízneme celou zelenou část ve výšce cca 10 cm nad zemí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se