Stévie – sladká tráva

Stévie – sladká tráva

Stévie – sladká tráva

Někdy je také nazývána medové lístky. Jde o bíle kvetoucí rostlinu původem z jižní Ameriky, kterou však můžete pěstovat i v našich podmínkách. V současnosti se stává populární pro své léčivé účinky a obsah přírodního sladidla bez kalorií, které může nahradit cukr a je vhodné zvláště pro diabetiky.

Zasejte si stévii

Rostlinu můžete koupit v zahradnictví už jako vzrostlý keřík, ale můžete ji také sami vypěstovat ze zakoupených semínek. Semena lze nechat naklíčit na vlhké vatě (jsou poměrně velká) a pak vsadit do květináčků, nebo je do květináčků vysejte rovnou, ale nezasypávejte, pouze lehce přitlačte. Substrát stačí obvyklý pro pokojové květiny, jen je třeba zajistit dostatečnou drenáž a stálou teplotu lehce nad 20°C.

Podmínky pro pěstování

Stévii můžete pěstovat doma, na okenním parapetu, ve skleníku i přímo venku, jen je třeba nezapomínat na to, že jde o teplomilnou rostlinu, která nesnáší poklesy teplot. Pokud klesne teplota pod 10°C, rostlina neroste a případně i hyne. Pro rozkošatění můžete rostlinu zaštipovat. Stévii vyhovují dobré světelné poměry, takže ji – pokud není venku – umístěte co nejblíže okna, nejlépe na východní straně. To podpoří hladinu cukru v jejích listech. Rostlina může v našich podmínkách přezimovat. Potřebuje teplotu 8-12°C a poměrně radikální řez. Rostlinu seříznete asi 8-10 cm od země, mírně zaléváte a na jaře, až začne obrážet, přihnojíte klasickými hnojivy nebo hnojivy na bylinky. V panelákovém bytě uchováte rostlinu stejně jako u klasických pokojovek. Rostlina neshodí lístky, přihnojíme i na podzim a často zaléváme, takto poroste i v zimě.

Množení stévie

Dá se množit také vrcholovými řízky. Vyzrálé řízky seříznete a zasadíte do písku či perlitu. Lépe uděláte, pokud použijete práškový růstový stimulátor. Rostlina zakoření asi za 3 týdny a pak ji přepíchnete klasického květináčku se substrátem pro pokojové rostliny. V druhé polovině května přesadíte na záhon nebo necháte v místnosti růst ve větších květináčích. Sklizeň lístků Listy můžete konzumovat čerstvé, usušené i zmražené. Sklízejte v době, kdy rostlina vyroste nejméně do 20 cm výšky, aby se nezarazil její růst. Trhat listy lze postupně, nebo jednorázově, a to před zimou, kdy odřízneme celou zelenou část ve výšce cca 10 cm nad zemí.

Napsáno dne: 2015-08-01 Bylinky 1993

Menu