×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Lichořeřišnice, krásná letnička, která léčí záněty

Atraktivně kvetoucí, nenáročná letnička, ale také silně působící léčivá rostlina - má pozoruhodné antibiotické působení. Květy štiplavé chuti a listy se hodí i do salátů.

Lichořeřišnice větší (Tropaelum majus) je na pěstování nenáročná, původně pochází z Jižní Ameriky. Na výběr jsou nízké i popínavé odrůdy s květy žlutéoranžové nebo červené barvy. Kvete od června až do zámrazu. Lodyhy má lichořeřišnice masité, poléhavé nebo popínavé, s dlouhými řapíkatými listy. Jako pnoucí rostlina roste velmi rychle a může dosáhnout tří i více metrů. Plodem jsou ledvinovité tobolky. Pro léčebné účely se pěstují zejména kultivary s jednoduchými květy, nežli s těmi plnými. Rostlina vyžaduje chudší půdu a světlé, slunné stanoviště, ve stínu by vytahovala bledé výhony a málo kvetla.

Směsovým kultivarem je např. 20 cm nízký Whirlybird Mix s vonnými a velkými barevnými květy od smetanově bílé až po sytě červenou se žlutými středy, 20 cm nízká Alaska Mix s jednoduchými květy s dlouhými ostruhami, které se objevují i v odstínech růžové, tmavě zelené listy, mramorované, panašované, trpasličí méně než 20 cm vysoká směs Tom Thumb Mix má jasně barevné, voňavé květy, které svítí do dálky, Diamant des Abendlandes dorůstá 25 cm a kvete jednoduchými květy, stejně vysoké jsou lichořeřišnice peruánské, které kvetou nádhernými velkými a zajímavě zbarvenými květy. Jewel Choice Mix má květy plné stejně jako Persische Juwelen. Do truhlíků jsou ideální převislé plnokvěté směsi Glorious Gleam Mix a Tip Top s jednoduchými květy mnoha odstínů. K rychlému pokrytí pergol a plotů se hodí směs Out of Africa a zlatožlutá Goldranke, která se pne do výšky až čtyř metrů.

Semena lichořeřišnice vyséváme od poloviny dubna do konce července přímo na záhon či do přenosných nádob do jamek hlubokých asi 2 cm po 3 semenech. Za příhodných podmínek vyklíčí do tří týdnů. Přísušky většinou přežije, přílišné hnojení nemá ráda. Ze škůdců ji mohou napadnout mšice, také housenky běláska zelného, které jsou schopné v krátké době zkonzumovat celý porost. Od června do září sbíráme květ, nať, listy i semeno, sušíme je na přímém slunci, nebo při umělé teplotě do 40 °C.

Léčivé účinky této rostliny jsou až překvapivé - výtažky z ní zvyšují imunitu, zlepšují činnost centrální nervové soustavy a celkově posilují organismus, má významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky, také působí na stafylokoky, streptokoky a různé druhy bakterií. Neničí přirozenou mikroflóru zažívacího traktu a jiných sliznic, tak jako chemická antibiotika. Působí při zánětech močového měchýře a ledvin, zánětech prostaty, zánětech vaječníků, zánětech plic i chronických, infekčních chorobách, žaludečních vředech, zánětech dýchacích cest, zabraňuje vypadávání vlasů, podporuje jejich růst a omezuje tvorbu lupů.

Náš tip:
Sirup - do smaltované nebo skleněné varné nádoby nalijeme ½ l vody a ½ kg cukru. Svaříme hustý sirup, do kterého vsypeme 50 g čerstvé listů i květů lichořeřišnice, necháme přejít varem a pak zakryté hodinu stát. Potom scedíme do lahviček a používáme při nachlazení a zánětech.  

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se