×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Fazole jsou vděčnou surovinou, která se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů

Na pěstování nejsou nenáročné, poskyneme-li jim vhodné podmínky – vzdušné, teplé slunečné stanoviště, spíše lehčí a dobře propustnou půdu, důsledné střídání plodin, nepříliš husté výsevy, odstraňování plevelu a pěstování fazolu ze zdravého osiva. Jsou zdravé a výživné – obsahují průměrně 20 až 25% bílkovin, 1% tuku, okolo 60% sacharidů a až 4% vlákniny.

Jaké odrůdy pěstovat?

Nemůžete-li se rozhodnout, jakou vybrat barvu, můžete zkusit směs barev (fazol obecný keříčkový) středně raných odrůd keříčkového typu, kterou tvoří žlutá, zelená a fialová odrůda bez pergamenové vrstvy, vhodná na konzumaci a mražení celých lusků. Rostliny dorůstají výšky 30–40 cm, jsou vzpřímeného vzrůstu.

Ranou odrůdou je fazol zahradní keříčkový Nugetka – tvoří keříček o výšce 35–40 cm se zelenými lusky dlouhými až 15 cm, barva zrna je hnědobéžová, má barvu nugátu, odrůda je vhodná k vylupování čerstvého zrna v tzv. voskové zralosti i pro sklizeň suchého zrna na vaření.

Polopozdní až pozdní odrůda fazolu keříčkovitého typu je odrůda Carmen pro pěstování na semeno, zrno je po dozrání velké, ledvinovitého tvaru a červenohnědé barvy, je to typická fazolka pro polévky, chilli fazolky či maďarské fazolky s klobásou.

Strakatá odrůda typu Pintó je fazol obecný keříčkový Inka, semena mají na velmi světle hnědém podkladu tmavší hnědé mramorování, je to vysoce úrodná odrůda, vhodná na čerstvé loupání nebo jako suchá fazole na vaření.

Poloraná bělosemenná odrůda fazolu vyššího keříčkovitého typu pro pěstování suchého zralého zrna je odrůda Petronila, rostlina dosahuje výšky 50–60 cm, středně dlouhé lusky nasazené v horní části koruny jsou 8–10 cm dlouhé, zrno po dozrání je velké, oválného tvaru a bílé barvy, odrůda je dobře odolná k antraknóze.

Pozdní odrůdou tyčkové žlutoluské fazole je Meraviglia di Venezia. Lusky dorůstají velikosti až 21 cm a jsou typu Supermarconi, tvarem jsou velmi ploché, žluté barvy. Semena jsou bílá, ploše oválného tvaru. 
Fazole je určena pro sklizeň lusků

Pozdní odrůdou tyčkové zelenoluské fazole je Supermarconi Limca, jejíž lusky dorůstají do velikosti až 21 cm, jsou velmi ploché, bílá semena jsou ploše oválného tvaru. Fazole je určena pro sklizeň lusků.

Fazol šarlatový tyčkový typu švábka – Albena - dorůstá do výšky 3–4 m, má světle zelené lusky o délce až 19 cm, odrůda je atraktivní pro svou bílou barvu a velikost semene, které je mnohostranně využitelné ve zralém i nezralém stavu, velké bílé fazole typu švábky, takzvané máslové, jsou jemnější než podobně velké barevné fazole, po namočení ještě zvětší svůj objem, takže slupek je minimum. Jsou výbornou surovinou na fazolové saláty, na polévky a na guláš, fazole se nerozvařují, rostlina kvete až do příchodu prvních mrazů a můžeme tak sklízet až do pozdního podzimu.

Odrůda se světle zelenými lusky dlouhými až 19 cm a s velkým, barevně atraktivním strakatým zrnem je fazol šarlatový tyčkový typu švábka – Scarlet, odrůda je určená pro produkci velkých semen fazolí typu švábky, říká se jim také becok, nerozvařují se a je možné je kombinovat i s jinými fazolemi, pokud je namočíme přes noc, vaří se v obyčejném hrnci 30–40 minut, bez namočení 60–70 minut, jsou velmi chutné, vhodné jak na polévku, na guláš a na salát, do plodnosti tato odrůda vstupuje později, při pravidelné sklizni zralých lusků ale přináší úrodu až do pozdního podzimu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se