×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Pozor na škůdce a nemoci cibulovin

Pomineme-li hraboše a myši, před kterými můžeme cibule chránit výsadbou do drátěných nebo plastových košíků, tak mezi tzv. škůdce řadíme živočichy různých kmenů a tříd, patří sem různí hlísti, kroužkovci a z členovců především klepítkatci a hmyz. Na rostlinách, cibuloviny nevyjímaje, se přiživuje bohatá škála hmyzu (ploštic, motýlů, brouků...). Mnohé jsou však i užitečné a rostlinám plní službu třeba při opylování květů nebo při šíření semen.

A jaké že to máme tedy nejčastější škůdce cibulovin?

  • mšice (Aphidoidea) – z cibulovin napadá a poškozuje především lilie a tulipány. Saje hlavně na mladých listech a poupatech. Je přenašečem nebezpečných virových chorob. Ochranou je postřik insekticidy (Mospilan 20 SP, Pirimor 50 WG), můžete použít i ekologické prostředky. Postřik je nutné provést minimálně dvakrát.
  • třásněnky (Thysanoptera) – škodí na všech květinách. Jsou přenašeči virových chorob a svým sáním mohou rostlinu i zcela zničit. Mají velmi drobné čárkovité tělo dlouhé 1–2 mm, dospělci jsou tmaví, larvy naopak světlé, na listech se objevují stříbřité plošky spolu s drobnými černými kupičkami trusu. Největší škody způsobí sáním šťáv na květech a listech, nebo na skladovaných cibulích. Ochranou před nimi může být insekticid (Actellic 50 EC). Postřik je nutné provést minimálně dvakrát.
  • chřestovníček liliový (Lilioceris lilii) – již v polovině května se začíná na rostlinách lilií (Lilium) objevovat jasně červený drobný brouk dosahující velikosti 6–7 mm. Kladou vajíčka na spodní stranu listů, z nich se líhnou žlutošedé larvy. Larvální stadia i dospělci způsobují požerky na listech a květech lilií, napadat mohou také řebčík královský (Fritillaria imperialis). Na liliích škodí i jiné druhy chřestovníčků. Larvy i dospělce můžeme likvidovat sběrem nebo je účinný postřik insekticidy (Decis EW 50).
  • cibulovka narcisová (Lampetia equestris) a cibulovka zhoubná (Eumerus strigatus) – drobné mušky z řádu dvoukřídlých (Diptera), dosahující velikosti 7–9 mm, zploštělé tělo mají černě zbarvené, dospělci jsou podobní chlupatým mouchám (vajíčka kladou na šupiny cibulí nebo povrch půdy). Larvy škodí žírem přímo v cibulích. Napadají výhradně narcisy, cibule pak špatně raší nebo neraší a zahnívají. Je nutné je z pěstitelské plochy odstranit.

Před použitím vhodné postřikové látky se vždy poraďte s odborníkem v obchodě. Všude vám zajisté odborníci ochotně poradí.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se