×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Perilla uleví od alergie

Jde o peprnou bylinku, jejíž účinky ocení nejen alergici, hrst lístků perilly denně může totiž ulevit při alergických příznacích. Perilla je listová zelenina s výraznou chutí, kterou si můžete snadno vypěstovat.

Perilla

(Perilla frutescens), asijská listová zelenina, je velmi bohatá na flavonoidy, zejména pak na kvercetin, jež potlačuje uvolňování histaminu, který spouští alergickou reakci. Flavonoidy jsou rostlinné látky, působící jako antioxidanty, chrání organismus před tzv. civilizačními chorobami a nejen před nimi, mohou výrazně ulevovat při alergiích. Perilla si tak postupně získává oblibu i na našich zahrádkách.  

Je to nenáročná jednoletá bylinka, která může v kvalitní půdě a na slunci dorůst až do metrové výšky a šířky a působit spíše jako keřík, dá se však pěstovat i v květináči, kde ale nedoroste takových rozměrů.

Je ideální vysadit ji do společnosti jiné zeleniny, od které může odpuzovat mšice. Jestliže ji necháte vykvést, vábí motýly a jiný užitečný hmyz.  

Vyšlechtěny jsou variety perilly se světle zelenými, tmavě vínovými, rovnými i zkadeřenými listy a dokonce i variety s vícebarevnými, vyloženě ozdobnými listy.

Perillu vyséváme ven od dubna, výsevy můžete opakovat po celé léto a již za pár týdnů od výsevu sklízet mladé lístky. Dařit se jí bude jak na záhonech, tak i v truhlíku na balkóně nebo v květináči za oknem. Stanoviště by mělo být slunné a teplé, v době klíčení a počátcích růstu ji nesmíte nechat zaschnout. Na půdu zvláštní požadavky nemá, v kvalitní, výživné, na humus bohaté zemině poroste bujněji. Po zesílení a zapuštění svých hlubokých kořenů, snese i krátkodobé sucho.  

Kombinace vínové a zelené variety vypadá pěkně nejen na záhoně či v květináči, ale i na talíři, kde bude zpestřením různých salátů. Její chuť je mírně štiplavá, kořenitá a můžete jí ochutit jídla z brambor, vajíček, zeleniny i masa.

"

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se