×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Na podzim se potřeby trávníku mění, jak se o něj před zimou postarat, aby přežil další sezónu?

Pusťte se do důkladné péče o něj – je potřeba jej provzdušnit, dosít holá místa i pohnojitTrávník potřebuje vyčistit a provzdušnit, zejména pokud ho zasáhla letní sucha, kdy nebylo příliš vody na zavlažování. V trávníku se usazují zbytky porostu, který zde zůstává po sekání a zaschlá stébla – to vše nazýváme travní plstí, která brání v přívodu vzduchu a živin do plochy a stojí za postupnou ztrátou původní hustoty zeleného koberce. Provzdušněním zlepšujeme nejen dýchání trávníku, ale zároveň dojde k nakypření půdy mezi stébly, což napomáhá udržení vláhy v ní, a tak trávník lépe prospívá.

Na pročištění plochy používáme vertikutátor (válec s pružnými hrabicemi), který vyčeše veškeré zbytky a odstraní i mech. Je-li trávník silně znečištěný, provádíme jeho provzdušnění dvakrát za sebou. Trávník sečeme podle potřeby. Je-li podzim teplý a deštivý, tráva roste před očima a můžeme sekat i každý týden. Kvůli možným ranním mrazíkům, však nesekáme trávník úplně na kratičko, ale necháme stébla delší. Přestaneme také sekat s mulčováním pokosené hmoty, protože zvýšená vlhkost a ranní rosy by napomohly hnilobě v trávníku, předejdeme tak tvorbě nepěkných hnědých skvrn na ploše. Posekanou trávu odvážíme do kompostu, kde zelenou hmotu řádně promícháme s hlínou a dalším zahradním materiálem nebo ji můžeme použít k mulčování záhonů, stromů a keřů, kde tlením půdu nejen zahřívá, ale rozkladem zároveň obohacuje o důležité živiny.

Po vertikutaci očistíme stroj od rostlinných zbytků, použijeme navlhčený hadr, kterým odstraníme hrubé nečistoty a prach, dočistíme pak druhým, čistým hadrem, stejně tak vyčistíme před zimou i sekačku, abychom našim pomocníkům nezkracovali životnost.

Na podzim hnojíme jiným druhem hnojiva, nežli na jaře a v létě. V sezóně trávníku svědčí výživa s vysokým podílem dusíku, který dává trávě sílu k bujnému růstu. Na podzim je však takováto stimulace nežádoucí, trávník se totiž musí připravit na zimu, k čemuž slouží speciální podzimní hnojiva s vyšším obsahem draslíku, který je před zimou prospěšný pro všechny rostliny. Začátek podzimu nabízí ideální podmínky pro zakládání nových trávníků. Půda musí být důkladně zkultivovaná, s nutným přídavkem startovací dávky živin. Máte-li k dispozici kompost, nabízí se možnost jeho prosítování a použití jako hlavní vrstvy, do které se bude zasívat. Pro výsev travního osiva stačí vrstva o výšce zhruba dva až tři centimetry. Kvalitní travní směs klíčí během dvou až tří týdnů. Na dosetí lysin využijeme směs, která je určena pro opravu trávníků, obsahuje substrát, travní osivo a startovací dávku hnojiva.

"

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se