×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jak přezimovat kany neboli dosny, aby v dalším roce opět vykvetly

Kana by bez zazimování uhynula, postarejte se o ni podobně jako o jiřiny. Kana jinak také nazývaná dosna (Canna indica) je sice vytrvalá rostlina, ale bohužel ne mrazuvzdorná. Po prvním silnějším mrazíku, který spálí její květenství, je tedy zapotřebí, abyste ji vyryli ze země.

Pěstujete-li kany v záhonu, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte (pokud pěstujete i jiřinky, tak u těch se naopak oklepání doporučuje, nespleťte se tedy). Jestliže jste je pěstovali v květináčích, nemusíte je z hlíny vyndávat. Nadzemní části odřízněte asi deset centimetrů nad oddenky a odstraňte všechny zbytky listů. Hlízy uložíme do bezmrazé tmavé místnosti i s balem, tak, jak jste je vyryli.

Na rozdíl od jiřin je nesušíme. Během zimy pravidelně kontrolujte, zda se na nich neobjeví plíseň nebo hniloba, pokud ano, napadené hlízy odstraňte co nejrychleji. Jestliže jste kany pěstovali jako nádobové rostliny, květináče pouze přemístíte na zimoviště, oddenky ani nemusíte z květináče vybírat. Odstřihněte jejich nadzemní části. Prostory, v nichž kany přezimují, nesmí být příliš studené – ideální teplota je deset až dvanáct stupňů Celsia.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se