×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Zimní období je na krásu živých květů skoupé

Rostlin, jež kvetou nebo za určitých podmínek mohou kvést i v zimě, není vlastně zase tak málo. Orchideje, kamélie, gloxínie, bromélie, azalka. V období Vánoc vám může radost dělat vánoční kaktus, hvězdník nebo brambořík. Jestliže chcete, aby vám nějaké rostliny v zimě kvetly doma, pořiďte si jednu ze jmenovaných krásek.

Většina rostlin ke správnému vývoji a především kvetení potřebují specifické podmínky. Třeba kaméliím a bramboříkům se daří při nižších teplotách, vytápěný byt je pro ně vyloženě nevhodný, bromélie a orchideje zase přivítají více vzdušné vlhkosti. Avšak existují i druhy, které jsou z hlediska pěstování méně náročné.

Africká fialka (Saintpaulia)
Při dostatku světla vydrží tato poměrně nenáročná rostlina kvést v podstatě po celý rok. V obchodech ji můžete najít také pod názvem Saintpaulia nebo pavlínka.
Původem pochází tato rostlina z Afriky, je zvyklá na celoroční teplo a sucho, nevadí jí ani prostředí typického panelákového bytu. Musí být na světlém stanovišti, ale přímé slunce by ji mohlo popálit, pozor na to. Při zálivce musíme zabránit přímému kontaktu listů s vodou, jsou totiž náchylné k hnilobě. Substrát nesmí zcela vyschnout, ale rostlina by neměla ani ""stát ve vodě"".

Kolopejka (Kalanchoe)
Světlé místo a teplotu nad 15 °C potřebuje také kolopejka, jejíž odrůdy mohou kvést v široké škále barev a odstínů. Dobu kvetení kolopejky si můžeme přizpůsobit. Dá se nastavit tak, že rostlinu budete po dobu čtyř až šesti týdnů zatemňovat a ponecháte jí jen 8 až 10 hodin světla denně. Doporučuje se sice, aby kolopejka prošla určitým zimním klidem při nižší teplotě, přes zimu vám však vydrží i ve vytápěném bytě. Po odkvětu jí dopřejeme odpočinek, odkvetlé výhony sestřihneme a zaléváme ji jen tak, aby substrát zcela nevyschl.

Indická azalka (Rhododendron simsii)
Jde o druh pokojové azalky, nedá se tedy celoročně pěstovat venku. Její květy sice nevoní, ale krásně vypadají a nabízejí se v pestrých barvách. Květní poupata se však tvoří jen při teplotách okolo 10 °C, zpočátku ji tedy musíme umístit do chladné chodby, zimní zahrady nebo mezi okna. Bohatě kvetoucí azalka potřebuje dostatečnou zálivku, substrát by měl být mírně vlhký, ale nikoli přemokřený. Do tepla ji můžeme přenést až v době kvetení, ani tak bychom ale místnost neměli vytápět na více než 20 °C. Odkvetlé květy průběžně odstraňujeme, po celkovém odkvětu zaštípneme výhony, aby se azalka rozkošatěla. V dobrých podmínkách vydrží kvést až dva měsíce.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se