×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Bambus – rekordman rostlinné říše

Znáte přísloví „slyšet i trávu růst“? S bambusem na zahradě by to mohlo být možné, klíčení výhonků je doprovázeno slyšitelným šustěním a praskáním. Bambus roste neuvěřitelně rychle, téměř před očima. Navíc je všestranně využitelný - dá se jíst, slouží jako stavební materiál, vyrábí se z něj ponožky, nádobí, lešení i zbraně.

Původ bambusu

Bambus patří do rodu trav z čeledi lipnicovitých, jejichž znakem jsou dřevnatějící stébla. Jsou poměrně nenáročné na podnebí, daří se jim v tropických deštných pralesích, ale stejně tak ho nalezneme i na nehostinných svazích vysokých hor. Nejlépe prospívá v Asii, bez bambusu se neobejdou ani Indie, Thajsko, Malajsie, Filipíny, Japonsko i Čína, tato vděčná surovina je zde všudypřítomná a využívaná na tisíc způsobů. Stébla bambusů dosahují za poměrně krátkou dobu výšky 30-40 metrů a v průměru mají kolem 30 cm (záleží na konkrétním druhu), kromě toho dosahují při svém růstu pozoruhodné rychlosti: za ideálních podmínek jsou některé druhy bambusů schopny růst rychlostí až 100 cm za 24 hodin.

Pěstování v našich podmínkách

Vyberete-li mrazuvzdorný druh snášející naše podnebné podmínky, můžete ho mít na své zahradě i Vy. Pozor při výběru, u některých druhů rostlina po odkvětu utvoří semena a umírá celá (Fargesia), u jiných druhů bambusu odumírají jen výhony, které vykvetly (např. Phyllostachys aureosulcata „Spectabilis“), vytvořená semena se vysemení a začínají růst nové generace. Bambusům svědčí propustná půda, ideální je hlinitopísčitá, s bohatou zásobou živin (při výsadbě můžeme do zeminy přidat například kompost nebo uleželý chlévský hnůj). Zejména na jaře, kdy dokáží bambusy narůst i kolem deseti centimetrů za den, jsou tyto rostliny doslova vysavači živin, hlavně dusíku, ale nic se nemá přehánět (když je dusíku v půdě příliš, může dojít k opačné reakci a bambusy některé ze svých nových výhonů takzvaně zaslepí, nebo jsou nově vyrostlé tyče slabé, křehké a lámou se ve větru, protože nestačily vyzrát).

„Stébla bambusů dosahují za poměrně krátkou dobu výšky 30-40 metrů a v průměru mají kolem 30 cm.

Na jaře tedy dopřejeme rostlině velkou část hnojiva a během roku pak zbytek již jen v udržovacích NPK dávkách. V srpnu přestaneme hnojit dusíkem a rostlinám dopřejeme již jen draslík, který podporuje vyzrávání jejich pletiv a zvyšuje odolnost bambusů vůči mrazu. Podle typu růstu dělíme: trsnaté druhy bambusů, které obrůstají listy již od země, nepotřebují kořenové zábrany proti nekontrolovanému rozrůstání, jsou vhodné především do menších zahrad a výběžkaté, které se svými rhizomy velmi rychle rozšiřují do svého okolí, většinou vyžadují vymezení prostoru speciální protikořenovou 1–2 mm silnou fólií sahající do hloubky 70 cm. Po čase jsou výběžkaté bambusy schopné porůst větší plochy a vytvořit tak malé bambusové hájky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se