×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Bambusy lze pěstovat celoročně i u nás

Bambusy jsou široká skupina rostlin zahrnující přes 600 druhů, řadíme je do čeledi lipnicovitých, podčeleď bambusovité. Největší druhy dorůstají výšky až 40 metrů, ale existují druhy bambusu vysoké jen 20 cm. Ve své domovině je schopen vyrůst za 24 hod o neuvěřitelných 100 cm. Slouží jako všestranný materiál pro podobné účely jako dřevo, může být také použit pro konstrukci staveb, výrobu nástrojů, nábytku, ale i papíru a oděvů. Využívá se také jako potravina, obsahuje převážně bílkoviny a sacharidy.

Je stálezelený, odolný, většinou jsou teplomilné, ale mnohé druhy snesou i mráz a rostou i v našich podmínkách celoročně venku. 

Bambusy pocházejí z tropů, subtropů. Za jejich domovinu můžeme považovat mírné pásmo Asie (Japonsko, Čína, Korea, Indie, Thajsko), Ameriku a v menší míře i Afriku, severní Austrálii, kde rostou od nížin až po vysokohorské oblasti. V Evropě se poprvé bambus objevil v 18. století a dovezli jej mořeplavci, kteří z Asie dováželi koření a tropické rostliny především do Holandska, Anglie a Portugalska, odtud se později dostal i k nám.

Bambusy podle růstu můžeme rozdělit na dvě základní typové skupiny.
Prvními jsou rostliny, které vyrůstají v trsech, druhé jsou výběžkaté.

  • Trsnaté druhy bambusů, které obrůstají listy již od země, nepotřebují kořenové zábrany proti nekontrolovanému rozrůstání. Jsou vhodné především do menších zahrad.
  • Výběžkaté se svými rhizomy (oddenky) velmi rychle rozšiřují do svého okolí, většinou vyžadují vymezení prostoru speciální protikořenovou 1–2 mm silnou fólií sahající do hloubky 70 cm. Po čase jsou výběžkaté rostliny schopné porůst i větší plochy.

Bambusy lze vysazovat od jara až do začátku podzimu. Ideální je pro ně lehká, propustná a zároveň výživná – ne příliš kyselá půda, kterou můžeme namíchat přidáním písku, perlitu či keramzitu. Hlavně mladé, bujně rostoucí sazenice vyžadují dostatek dusíku v půdě. Při výsadbě přidáváme pomalu rozpustná dusíkatá hnojiva nebo sušený hnůj. Rostliny pravidelně hnojíme např. dusíkatými hnojivy na trávu. Na konci léta pohnojíme rostliny hnojivem s malým obsahem dusíku a zvýšeným obsahem draslíku a hořčíku, což podpoří vyzrávání mladých výhonů a dobrou přípravu rostlin na zimu. Zaléváme je pravidelně a bohatě. Od jara do léta je množíme dělením trsů.

Mladé bambusové výhonky jsou výbornou zeleninou, podávají se jako příloha i samostatné jídlo.

Pozor! Čerstvé výhonky obsahují množství škodlivých látek – ty se však vařením odbourávají, proto je nutná důkladná tepelná úprava před konzumací. K jídlu můžeme využít i bambusové plody. Zralé obilky se usuší a melou na mouku.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se