×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Rostliny přinášející do zahrady atmosféru Středomoří – kany

Kanny jsou v zahradě nepřehlédnutelné, nenáročné a univerzální. Svým charakterem se hodí nejen do moderních městských výsadeb a zahrad, ale také do vesnických zahrádek u tradičních chalup. Pokud dosny nebo-li kanny správně zimujete a dopřejete jim trochu péče v době vegetace, jde v podstatě o dlouhověké rostliny, které mohou naše zahrady a terasy zdobit po mnoho let.

Kanna indická (Canna indica) pochází z teplých oblastí Střední a Jižní Ameriky. Vyšlechtěno je kolem 50 botanických druhů. Do Evropy se dosny dostaly spolu s portugalskými a španělskými mořeplavci nedlouho po objevných plavbách Kryštofa Kolumba. Přestože se v našich zahradách a parcích objevuje dost často, je choulostivá na mráz. Musíme ji proto včas uklidit a správně zazimovat.

Kanny jsou rostliny s hlíznatými oddenky rozrůstající se do všech stran.
Z pupenů na koncích oddenků vyrůstají velké listy, jejichž řapíky tvoří statný bylinný stonek. Listy mají výraznou žilnatinu a jsou dle kultivaru zelené až vínově červené či různě žíhané. Květy jsou trojčetné, velké 4–8 cm v průměru, s barvami v zářivých odstínech od žluté, přes oranžovou, červenou, červenorůžovou po fialovou či v kombinaci těchto barev. Vyšlechtěny jsou i druhy s bělavými květy.
Kvetou od května do října
. Květy vyrůstají po několika ve vzpřímených či převislých květenstvích. Po odkvětu se na rostlině vytvoří okrasné, trojčetné, 2–3 cm velké „ostnité“ plody, které obsahují asi 0,5–1 cm velká černá semena.
Podle odrůdy je rostlina i s květenstvím vysoká 50–150 cm.
Kanny budou rády za slunné až mírně zastíněné stanoviště, v hlubším stínu odrůdy s barevnými listy blednou či ztrácejí žíhání. Půda musí být propustná, výživná. Potřebují dostatek vláhy. Není třeba je přihnojovat, pokud jsou sazené v čerstvé zemině.

Ihned s příchodem prvních nočních mrazíků je musíme vyndat ze země, větší mrazy by oddenky zničily. Stvoly seřízneme těsně nad zemí a oddenky vyrýpneme. Z pěstebních nádob to jde lehce, u rostlin pěstovaných na záhonech musíme být opatrní, abychom oddenky nepoškodili. Případné poraněné části oddělíme a rány necháme dobře zaschnout. Hlízy očistíme a uložíme do nádob se suchou rašelinou nebo pískem. Nádoby umístíme do bezmrazé, chladné místnosti s teplotou 5–15°C. Oddenky občas zkontrolujeme.

Na počátku března oddenky rozdělíme a kanny tak namnožíme a zároveň zmladíme. Lépe pokvetou. Oddenkům ponecháme 3 až 4 vrcholy s pupeny. Řezné rány necháme den až dva zaschnout.
Rozdělené rostliny zasadíme do květináčů a umístíme na parapet, abychom je předpěstovaly. Po zmrzlých je můžeme vysadit na venkovní záhony nebo v nádobách umístit na terasy a balkony.

Tag: kanna
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se