×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Cibulnaté a hlíznaté rostliny – co s nimi po odkvětu

Také každým rokem řešíte, co s tulipány, narcisy, hyacinty, krokusy, jiřinkami, liliemi, mečíky, kosatci nebo ocúny a dalšími, ať už jarními nebo podzimními cibulovinami a hlízami, po odkvětu? Ostříhat, nechat zatáhnout, nebo snad vyjmout ze země a znovu zasadit až bude vhodný čas? V následujícím článku se dozvíte, jak naložit s cibulovinami nejoblíbenějších okrasných květin. 

Jiřiny

Jiřiny jsou květiny pocházející ze Střední Ameriky, zimu tedy v evropských podmínkách nemají na svém stanovišti šanci přežít. Nejpozději do konce října, je tak zapotřebí, za pomoci rýče vytáhnout baly ze země a zajistit jim dostatečnou tepelnou izolaci. Ideální je, nechat je dokonale vysušit, zatáhnout a dát do sklepa v prodyšných bedýnkách. Teplota by se zde měla pohybovat od 4 do 10 stupňů Celsia. Doporučujeme skladování v suchém písku, který drží teplotu.

Ocúny

Po odkvětu se rostlina zatáhne. Postranní výhony se přemění v nové květní hlízy, z nichž v dalším roce vyraší další postranní výhony. Tak vznikne časem hustý koberec květů.
Ocúny o sobě znovu dají vědět na jaře. Podlouhlé listy jsou uspořádány do růžice okolo zeleného semeníku, který se vytváří od května do července. Letní měsíce přečká ocún v podzemní hlíze, aby na podzim znovu rozkvetl. V závislosti na druhu a odrůdě se květy začínají objevovat od srpna. Máte-li ocúny zasazené v trávníku, měli byste po výsadbě (anebo v dalších letech už od poloviny srpna) se sekačkou objíždět místo, kde rostou, aby první poupata neskončila na kompostu. Ocúny jsou plně mrazuvzdorné.

Lilie

Lilie jsou mrazuvzdorné. Cibule i přesto na zimu přikryjte chvojím, listím či jim udělejte jinou nastýlku. Přesadit je můžeme až po několika letech, když přestávají kvést (vyčerpání živin v půdě), nebo jsou květy malé. V zimě se však zvyšuje riziko přemokření, které lilie přímo nesnášejí, proto je bezpečným řešením cibule před zimou vyndat ze záhonu a uložit na chladném místě ve vlhké směsi rašeliny a písku.

Okrasné česneky

Po odkvětu, v době vegetačního klidu, necháváme cibule v zemi, česnek je mrazuvzdorný. Pokud je ale na stanovišti už více let, je nutné cibule vyjmout z půdy a roztřídit. Během léta by měly být cibule uloženy v teple a v suchu, aby dostatečně vyzrály.

Gladioly (mečíky)

Hlízy mečíků jsou jednoleté, nad vysazenou hlízou vyrazí nová hlíza s kořeny. Koncem září nebo začátkem října spodní starou hlízu oddělíme a uskladníme pouze hlízu novou. Vrchní slupku nové hlízy po vyjmutí z hlíny necháme zaschnout, slupku oddělíme a hlízu uložíme do suché místnosti s teplotou 2–8 °C. Uložené hlízy je vhodné prosypat dezinfekčním práškem.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se