×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Bylinky pro jarní detoxikaci

Jaro je tak ideálním časem pro vnitřní očistu těla. Jarní příroda nabízí čerstvé výhonky, které zaženou jarní únavu. Nasbírané výhonky bylinek, planých lučních rostlin, naklíčené obilniny, čočka, mungo, pohanka, jsou levné a přitom obsahují velké množství vitamínů, minerálů, stopových prvků a blahodárné enzymy. Kúry s bylinkami by měly trvat tři až čtyři týdny, pak je vhodné je na týden přerušit a poté se můžou ještě zopakovat.

Základní bylinou tradičních jarních očistných kúr s všestrannými schopnostmi je kopřiva a pampeliška. Vhodné je přidat také trochu listů řebříčku, které podporují metabolismus, sladkého posilujícího jetele, nahořklého rdesna či kyselého šťovíku. Čerstvé listy jsou vynikající do salátů i jako osvěžující jarní nálev, nejlepší očistnou kúru vám ale poskytne zelený nápoj (smoothie). Jeho chuť můžete upravovat podle množství a druhu přidávaných bylinek, ovoce i zeleniny, výsledek bývá překvapivě dobrý i samotný, nebo jej vylepšíte ještě citrónem a medem.

Smetanka lékařská

Kořen stimuluje činnost jater, žlučníku a všech trávicích orgánů. Sbírá se nejlépe na jaře, před rozkvětem rostliny. Na jaře je ale ideální kúra ze šťávy z čerstvého kořene. Čerstvé mladé listy podporují metabolismus, jsou vhodné do salátů a jako součást zeleného nápoje.

Popenec obecný (břečťanolistý)

Podporuje celkový metabolismus a činnost jater. Čerstvé jarní lístky se hodí do salátů, polévek, pokrmů z brambor i vajec. Vhodný je i nálev z kvetoucí nati.

Ostropestřec mariánský

Má schopnost obnovit jaterní tkáň, i po poškození léky a podobně, navíc obsahuje množství prospěšných flavonoidů. Semena (plody) se užívají celá, neboť většina důležitých látek se nachází těsně pod osemením. Podobný, jak schopnostmi i vzhledem, je benedikt lékařský neboli čubet benedikt.

Jablečník obecný

Povzbuzuje a posiluje trávicí trakt, zvláště játra, i celý organismus, navíc je uklidňující na nervy.

Červená řepa

Skvělým a chutným detoxikačním prostředkem je čerstvá šťáva, podporuje metabolismus, působí na snižování hladiny cholesterolu i krevního cukru, posiluje nervovou soustavu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se