×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vyznáte se v salátech?

Salát je oblíbenou listovou zeleninou zejména pro svou nutriční hodnotu a pestré využití. Nízká energetická hodnota a množství vitamínů, minerálů a stopových prvků vás doslova zaplaví vlnou energie. A pokud chcete vyzkoušet něco nového, vyrobte si domácí salátové pesto, nebo populární smoothie. V následujícím článku vás podrobněji seznámíme s různými druhy salátů a jejich pěstováním.

Podle doby pěstování dělíme saláty na rychlený a polní. Ten může být jarní, letní a zimní. Odrůdu si vždy vybíráme podle toho, kdy chceme salát sklízet.

Odrůdy vhodné k rychlení

Patří mezi nejranější odrůdy. Jsou určeny pro pěstování v pařeništi, fóliovníku nebo skleníku. Osivo vyséváme v lednu až únoru do bedniček. Semínka klíčí za 3–7 dní. K vyklíčení potřebují světlo, proto je jen slabě posypeme zeminou, povrch utužíme a opatrně zaléváme, lépe rosíme zavlažovačem. K výsadbě na záhon má mít sazenice 3–5 pravých listů. Při výsadbě dáváme pozor, aby srdéčko sazenic nepřišlo pod úroveň okolní půdy. Spon dodržujeme 25 x 30 cm.

Rané odrůdy

Vegetační doba od výsevu po samotnou sklizeň je 60–70 snů. Vyséváme je od začátku února do března. Mezi oblíbené rané odrůdy patří například hlávkový salát Amur, který je velmi odolný a vytváří krásně zelené křupavé hlávky.

Jarní odrůdy

Vhodné jsou pro rychlení v nevytápěném skleníku nebo pařeništi, pro volnou půdu i pro podzimní výsevy. Bez poškození snesou i mrazíky do mínus pěti stupňů Celsia. Vysejeme je v únoru do pařeniště a vysazujeme v březnu až dubnu.

Letní saláty

Tyto odrůdy jsou výbornou doplňkovou zeleninou okolo záhonů nebo jako následná plodina po ředkvičkách či kedlubnách. Vysejeme je přímo na záhon koncem dubna a sklízíme od srpna do září. Nevybíhají do květu a tvoří pevné hlávky. Pro letní výsadbu jsou vhodné např. tyto druhy - hlávkové saláty: Amur, Dětenická atrakce, Jupiter, Merkurion, ledové saláty: Pražan, Medimo, Miniko, Maximo, listové saláty: Rekord, Rosela, Citrin, Redin.

Zimní odrůdy

Vhodné jsou pro podzimní výsadbu a k přezimování ve volné půdě. Semínka vyséváme v druhé polovině srpna a sazenice vysazujeme během září, nejpozději však počátkem října na záhony. V případě chladného počasí sazenice přikryjeme bílou netkanou textilií.

Méně známé odrůdy

Salát římský - tvoří až 40 cm vysoké hlávky. Vyséváme v dubnu až červnu, sazenice vysazujeme do sponu 30 x 30 cm. Vegetační doba je poměrně dlouhá, přibližně čtyři měsíce.

Salát ledový - vyséváme přímo na záhon od března do května a vysazujeme stejně jako salát hlávkový. Sklízíme je probírkou podle potřeby od července.

Salát k česání - také známý jako „dubáček“. Sklízí se postupným očesáváním listů. Jeho pěstování je poměrně snadné. Sázíme do sponu, který by měl být 25 x 15 cm.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se