Kategorie
-
Okrasné rostlinyrůže
Vybírejte z téměř 1600 druhů okrasných květů!
- Jarní cibulovinyBegónie, jiřinky, gladioly a další!
- Sazenice20% sleva na vše
-
Zelenina a ovoceStále je co vysévat!
Vše pro bohatou úrodu - více něž 1000 druhů semen
- BIO kvalita
-
Rajčata
Nejširší výběr tradičních i hybridních odrůd
- Chilli papričky
-
Travní směsi a loukyOkrasné i zátěžové
Přes 170 druhů semen od certifikovaných dodavatelů
- Léčivky a bylinky
-
Exotické rostliny
Vybírejte z více jak 160 druhů
- Masožravé rostliny
-
Stromy a keře
Čerstvá semena tuzemských i exotických odrůd
- Klíčky a microgreens
- Substráty, hnojiva a stimulátory
- Ochrana nejen rostlin
- Pomůcky k pěstováníZvýhodněné pěstební sady
- Dárkové balíčky a poukazy
- Knihy
-
Vybírejte z téměř 1600 druhů okrasných květů!
-
-
Vše pro bohatou úrodu - více něž 1000 druhů semen
-
-
Nejširší výběr tradičních i hybridních odrůd
-
-
Přes 170 druhů semen od certifikovaných dodavatelů
-
-
Vybírejte z více jak 160 druhů
-
-
Čerstvá semena tuzemských i exotických odrůd
-
-
-
-
-
Pakmín Casablanca - Ammi visnaga - semena...
Křín Powellii růžový - Crinum Powellii rosea -...
Denivka Longsfield Red Baron - Hemerocallis -...
Chilli Jalapeno Brown - Capsicum annuum - semena chilli - 5 ks
Jalapeno papričky jsou známé pro svou charakteristickou pálivost, avšak ve srovnání s jinými druhy chilli patří spíše k těm mírnějším.
Původem z Mexika, jalapeno se pyšní kompaktními keři, které dorůstají do výšky přibližně 50 cm, v některých případech až 70 cm.
Tyto rostliny jsou obzvláště plodné, produkují plody o délce kolem 7 cm, jež mění barvu z původní zelené až do hnědé při zralosti.
Tento barevný přechod dodává jalapeno papričkám výrazný dekorativní efekt.
S hodnotou pálivosti mezi 2 500–8 000 SHU, se jalapeno řadí mezi mírně pálivé varianty chilli.
Tyto papričky se běžně konzumují čerstvé, ale jsou také populární v sušené nebo nakládané formě.
Vegetační doba jalapeno papriček trvá přibližně 75 dní.
S předpěstováním semen je možné začít již v únoru či březnu. Aby rostlina vyrostla a začala tvořit plody, potřebuje 6–9 měsíců, je proto nutné začít s pěstováním semen včas. Klíčení trvá obvykle 2–3 týdny, ale u některých vyšlechtěných odrůd i 6 týdnů. Proto je důležité být trpělivý. Teplota pro klíčení je u tropických odrůd rodu Chinense 24–32 °C, odrůdám rodu Annuum stačí teplota do 24 °C. Důležité je udržovat teplotu konstantní, proto není vhodné umístění rostlin na okenním parapetu. Papriky i chilli papričky jsou světlomilné rostliny, proto dopřejte rostlinkám během klíčení dostatek světla. Světlo udržuje rostlinu vitální a zvyšuje odolnost vůči nákazám.
Nejvhodnější je sázet semena do speciálního substrátu pro chilli papričky do hloubky max. 0,3 cm. Substrát používáme vždy spařený. Půdu je nutné udržovat dostatečně vlhkou, ale zároveň ne přemokřenou. V té se rostlinám nedaří. V období dozrávání papriček je vhodné zálivku omezit, aby se zvýšila pálivost plodů a zamezilo se jejich popraskání.
S výsevem rostliny do venkovního prostředí vyčkejte do doby, když skončí ranní mrazíky. Doporučuje se přibližně druhá polovina května. Nízké teploty rostlinu vyčerpávají a zpomalují její růst. Ideální teplota pro růst je okolo 25 °C. Vysazujeme na dostatečně slunné stanoviště, případně do skleníku. Jsou to rostliny, které lze bez problémů vypěstovat i ve velkém květináči na balkóně.
Vhodná je pro pěstování hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná půda, vždy doporučujeme ji použít spařenou. Není nutné přílišné přehnojování půdy, pro výživu rostliny je spíše důležité, aby byl dostatečně rozvinutý její kořenový systém. Tento problém můžete vyřešit pomocí mykorhizy, což je pěstební technika, která využívá symbiotického vtahu mezi rostlinou a houbami, které zvyšují propustnost výživných látek směrem k rostlině. Pokud plánujete pěstovat rostliny ve skleníku, je dobré prokypřit půdu pískem či perlitem a na podzim vyhnojit. K tomu se nejlépe hodí vermikompost (žížalí trus), příp. můžete použít slepičince, kravský či koňský hnůj.
Parametry
- Výška
- 40 - 60 cm
- Výsev / výsadba
- Březen
Únor
- Ranost odrůdy
- Poloraná
- Barva plodu
- Hnědá
- Mrazuvzdornost
- Ne
- Pálivost
- Mírně pálivé
- BIO kvalita
- Ne
- Pěstování
- Doma
Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Září
Červenec
Říjen
Přírodní probiotika značky Weiki pro zeleninu jsou vhodné pro bohatší a sladší úrodu.
Podporují růst i kvetení, urychlí dozrávání plodů a navíc zlepší celkovou kondici zeleniny.
Dále zlepšují využití živin z použitého hnojiva a posílí kořenový systém rostliny.
V neposlední řadě probiotické bakterie pomohou zelenině lépe snášet stres a urychlí její regeneraci a potlačí patogeny.
Hodí se pro ekologické i konvenční pěstování, bez GMO.
Zvláště vhodné jsou probiotika pro rajčata, papriky, okurky, cukety, dýně, lilky, saláty, kedlubny, ředkve, mrkve, celery, petrželky, řeřichy, cibule, červené řepy, květáky, brokolice, zelí i kapusty.
Základní pěstební sada je vhodná pro začínající i zkušené pěstitele. Najdete v ní vše, co je třeba pro vypěstování rajčat, paprik a chilli.
Součástí sady je:
- sadbový květník s podmiskou,
- speciální substrát pro rajčata, papriky a chilli,
- zápichy pro označení sazenic,
- koncentrovaný přírodní stimulátor růstu a ochranný prostředek.
Natura Rock Effect je přírodní ochranný přípravek, určený k boji proti mšicím, molicím, sviluškám, červci, třásněnkám a také proti americkému padlí.
Postřik je vhodný na rajčata, papriky, okurky, tykve, boby, okrasné rostliny, jádroviny, peckoviny, chmel, vinnou révu, angrešt, rybíz a jehličnaté stromy.
Přípravek se snadno aplkuje a je vhodný i pro bio pěstitele.
Balení 250 ml postačí na přípravu 8,3 až 25 l aplikační kapaliny.
Jedná se o lehký a odolný kultivátor značky Fiskars, vyrobený z pevného polyamidu, vyztuženého skelnými vlákny.
Nástroj je možno recyklovat.
Kultivátor Fiskars můžete ostřit a díky otvoru na zavěšení také snadno zavěsit.
Jedná se o balení 12 ks rašelinových květináčů (5 x 5 cm), které jsou skvělým pomocníkem nejen pro pěstování rostlin ze semen, ale také pro předpěstování rostlin a jejich následné přesazení na konečné stanoviště.
Umístěním rostliny do rašelinového květináče snížíte šok rostliny po jejím přesazení.
Jedná se o přírodní hnojivo obohacené o guáno, které pochází z trusu mořských ptáků žijících na pobřeží Jižní Ameriky. Přípravek je vhodný pro hnojení rostlin rajčat a paprik.
Přípravek dodává rostlinám nejen potřebné živiny, ale také aktivuje půdní mikroflóru.
Dá se použít jako zálivka, ale i jako postřik na listy.
Tyčinkové hnojivo Natura Big Beat je dlouhodobě působící organominerální hnojivo, vyrobené z rostlinných zbytků a z dlouhodobě působícího dusíkatého hnojiva.
Unikátní technologie umožňuje pozvolné uvolňování živin.
Rostliny jsou díky hnojivu skvěle vyživené a zároveň je zvýšena jejich odolnost proti škodlivým činitelům.
Hnojivo obsahuje zejména dusík, částečně pak fosfor a draslík.
Vyživuje rostliny po dobu 4–5 měsíců, podporuje zdravý růst rostlin a snadno se aplikuje.
Paprika Pálivec je delší beraní roh s kulatým tvarem na řezu.
Pro tuto odrůdu jsou charakteristické tmavě zelené plody a vyšší vzrůst rostliny.
Paprika Pálivec je vhodná nejen ke sterilizaci, ale je také výborná pro přímou konzumaci, a to ve fázi botanické zralosti.
Zajímavostí této odrůdy je, že špička plodu je sladká, zatímco směrem k semeníku se pálivost stěny papriky postupně zvyšuje, což přináší jedinečný chuťový zážitek.
Paprika Pálivec se řadí na škále Scovilleových jednotek mezi 800–1000 SHU, což ji řadí mezi mírně pálivé odrůdy.
Chilli Černé Maďarské je vhodné pro pěstování jak ve venkovním záhoně, tak i ve skleníku či ve velkém květináči. Výška rostliny je nejčastěji 50–70 cm, může dorůstat až do výšky 90 cm. Vše záleží na podmínkách, ve kterých je pěstována. Papričky jsou přibližně 6 cm dlouhé a dozrávají do fialové až černé barvy.
SHU je 5 000–10 000 jednotek, což toto chilli řadí k mírně pálivým odrůdám. Papriky jsou vhodné k přímé konzumaci, do omáček, salátů, k nakládání i grilování.
Doba zrání je přibližně 80 dní.
Chilli Cherry Bomb je mírně až středně pálivá odrůda chilli, dosahující výšky okolo 35 cm. Plodí asi 4 cm velké papričky, kulovitého tvaru, kterým připomínají spíše cherry rajčátka. Plody mají v době zralosti červenou barvu.
Papričky jsou vhodné k nakládání, k dochucování omáček a zejména do pokrmů asijské kuchyně.
SHU je 30 000–50 000 jednotek.
Doba zrání je okolo 80 dní.
BIO odrůda Marseillais patří mezi mírně pálivé chilli. SHU je 0–500 jednotek.
Odrůda pochází z regionu Marseille v jižní Francii a pyšní se opravdu velkým výnosem.
Rostlina dosahuje výšky okolo 70 cm a plodí menší papričky, které dozrávají ze zelené barvy po žlutou.
Papriky mají díky své lahodné chuti a nízké pálivosti všestranné využití.
Jelikož se jedná o menší odrůdu, je možné toto chilli pěstovat také v nádobách. První plody lze při včasné výsadbě sklízet již v průběhu června.
Semena v bio kvalitě jsou produktem ekologického zemědělství a jsou vypěstována dle platných norem EU.
Pimientos de Padron v BIO kvalitě je velmi oblíbená odrůda v oblastech Maroka a zejména Španělska, odkud také pochází. Rostlina je přibližně 100 cm vysoká a lze ji pěstovat jak ve skleníku, tak v květináči na balkóně či terase.
Plodí podlouhlé papričky o délce 5–10 cm, které dozrávají přes zelenou barvu do červené. Je možné je konzumovat v obou těchto fázích zralosti.
Papričky jsou považovány za velmi chutné, s mírnou pálivosti okolo 2 500–10 000 jednotek SHU. Rostlina je ovšem proslulá svou nerovnoměrnou produkcí capsaicinu, čímž dochází k tomu, že některé z plodů mohou překvapit pálivosti o síle až 80 000 jednotek. Obecně, čím pozdější sklizeň, tím pálivější chuť.
Zelené papričky se nejvíce využívají ke grilování, k plnění sýrovou či masovou směsí. Červené papričky se naopak suší nebo využívají k dochucování pokrmů.
Doba zrání je přibližně 80 dní.
Semena v bio kvalitě jsou produktem ekologického zemědělství a jsou vypěstována dle platných norem EU.