
Begonie Pink Balcony - Begonia tuberhybrida -...

Kosatec sibiřský Concord Crush - Iris sibirica...

Kala Calgary - Zantedeschia - hlízy kaly - 1 ks

Štěrbák neboli endivie odrůdy Bionda a cuore pieno u nás není zatím moc známá. Je to však velká škoda. Endivie je podzimní listová zelenina, která se používá především čerstvá do salátů. Listy salátů můžeme také podusit a servírovat např. zapečené se sýrem.
Listy této odrůdy jsou žlutozelené. Rostlina dobře odolává dešti a prvním podzimním mrazíkům.
Semena štěrbáku, neboli endivie, se vysévají v červnu a červenci přímo na venkovní stanoviště do hloubky max. 1 cm. Spon je 40 x 30 cm. Po výsevu je dobré semena překrýt netkanou textilií, abychom uchránili rostliny před dřepčíky a slimáky. Doba klíčení je 1 - 2 týdny.
Stanoviště by mělo být slunečné nebo polostinné s lehkou, dobře propustnou půdou. Jedná se o rostlinu druhé trati, proto není nutné, ani žádoucí, rostlinu přihnojovat. Dobře se jí bude dařit v půdě po bramborách nebo hrachu. Důležitá je dostatečná zálivka, ovšem ne přílišné přemokření. Při nedostatku vláhy rostliny vybíhají do květu a v tu chvilku přestávají být vhodné ke konzumaci.
Pokud se nejedná o samobělící odrůdu, je vhodné nechat rostliny vybělit, abychom získali opravdu chutnou zeleninu. Vybělený štěrbák ztrácí svou hořkost a bude vynikající např. v čerstvých salátech. Rostliny bělíme tak, že je přiklopíme např. květináčem či jinou nádobou, která zabrání přístupu světla k rostlině. Na podzim se bělí přibližně 10 dní, v zimě tento proces trvá až 3 týdny. Výsledkem je rostlinka s bílým lahodným prostředkem.
Listy štěrbáku nelze dlouhodobě skladovat, po odříznutí velice rychle tvrdnou. Proto sklízejte pouze listy, které ihned zpracujete. Vzhledem k tomu, že štěrbák roste až do listopadu a ve skleníku ho můžete pěstovat po celou zimu, není skladování ani potřeba.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se