
Salát ledový Ledové jezero - Lactuca sativa -...

Aksamitník rozkladitý Bolero - Tagetes patula...

Pohanka setá je bylina dorůstající do výšky až 1 m. Pochází z oblasti střední Asie a v dnešní době je rozšířená i na dalších kontinentech. Je to teplomilná jednoletá rostlina, která kvete růžovými květy.
V kuchyni se využívají pohankové plody – nažky – ze kterých se připravují polévky, pomazánky, využívají se jako přílohy atd.
Pohanka je považována za zdravou potravinu, obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Ceněna je pro obsah rutinu, který zvyšuje pružnost žilních stěn. Hojně se užívá také při bezlepkové dietě.
Hmotnost balení cca 0,65 g.
Semena pohanky se vysévají od dubna do května přímo na venkovní záhon. Doba výsevu je hodně ovlivněna počasím, protože pohanka silně reaguje na nízké teploty. Proto ji nevysévejte v době, kdy ještě hrozí ranní mrazíky. Teplota ke klíčení musí být min. 7 °C, optimální je pak 14–20 °C. Hloubka výsevu je 3–5 cm.
Stanoviště by mělo být slunečné s lehkou až středně těžkou hlinitopísčitou půdou, která je bohatě zásobená živinami.
Ke zdárnému růstu potřebuje pohanka dostatek světla, vláhy a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Naopak dejte pozor na hnojiva s obsahem chlóru. Dostatek draslíku zvyšuje výnos a jakost nažek.
Pohanka dozrává nerovnoměrně a postupně. Sklízí se na konci léta a uchovává se v chladu a suchu.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit seZaložte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se