
Koniklec červený - Pulsatilla - prostokořenné...

Bazalka thajská je kultivarem pravé bazalky, ale vzhledem i svým aroma se od této byliny značně odlišuje. Její chuť a vůně připomíná spíše anýz a je jemně štiplavá.
Své nezastupitelné místo má thajská bazalka v asijské kuchyni. Bylinka byla vyšlechtěna tak, aby její aroma odolávalo vyšším teplotám při přípravě pokrmů.
Vlastnosti se zachovávají dobře při sušení této byliny. Naopak v lednici ji nelze příliš dlouho skladovat, aniž by neztratila na kvalitě.
S předpěstováním semen můžete začít v březnu a dubnu. Semena vysejte na povrch substrátu, který promíchejte s perlitem, abyste ho více provzdušnili. Semínka pravidelně zavlažujte. Doba klíčení je 2–3 týdny při teplotě 18–25 °C. Vzrostlé rostlinky vyjednoťte a přesaďte do sponu 25 x 25 cm. Pokud už nehrozí ranní mrazíky, můžete je vysadit přímo na venkovní záhon.
Bazalka má ráda pravidelnou a dostatečnou zálivku. V suchu a přemokřených půdách se jí nedaří.
Stanoviště vyberte pro tuto rostlinku slunečné, chráněné před větrem a nepřízní počasí, s kyprým a výživným substrátem. Tato bylinka je na živiny poměrně náročná.
Doba sběru nastává v době, kdy se na rostlině začnou objevovat květy. Pokud rostlinku seříznete, dočkáte se ještě po létě druhé sklizně.
Bazalku můžete pěstovat také celoročně doma nebo ve skleníku.
Na zahradě se doporučuje pěstovat bazalku poblíž okurek a rajčat, které tato aromatická bylinka chrání před padlím.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se