×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

I v zimním období Vás mohou těšit kvetoucí rostliny

Kvetoucí okrasné rostliny Vás mohou těšit i v období, kdy už teplých dnů moc nebývá a zahrada je již zazimovaná. Pojďte se s námi podívat na to, jakými rostlinami si můžete toto sychravé období zpříjemnit.

Azalka
Bohužel, jako mnoha dalším pokojovkám, které kvetou v zimním období, nesvědčí jim přetopený pokoj se suchým vzduchem. Vyžadují chladnější, světlé místo. Protože koření mělce, potřebují spíše širší než hlubokou nádobu, kyselý substrát, zálivku pouze měkkou, nejlépe dešťovou vodou hnojivo bez obsahu vápníku.

Náš tip: odolnější bývají keříky s drobnými květy, než kultivary velkokvěté.

Brambořík
Pokojovému kultivaru bramboříku perského (Cyclamen persicum) dopřejte po zakoupení nejchladnější místo v bytě, jinak brzy uvadne. Při teplotě deset až patnáct stupňů - ideálně, může vydržet kvést až do jara. Vyhovuje mu pouze rozptýlené světlo a vlhký vzduch. Zalévejte měkkou vodou, nejlépe do podmisky tak, aby byl substrát stále mírně vlhký, avšak nikdy ne přímo na hlízu ani na listy (prevence před hnilobou). Jednou týdně přidejte hnojivo. Uvadlý květ vždy opatrně vykruťte i se stopkou – stříhání vhodné není, místa snadno napadne plíseň.

Cibuloviny (rychlené)
Rychlenými cibulovinami, např. rozkvetlým hyacintem nebo hvězdníkem, si můžete udělat radost i uprostřed zimy. Květináče rychlených cibulovin si můžete založit i sami, ale snadné je to jen pro časně jarní nebo lehce předjarní kvetení.
V nabídce obchodů jsou, kromě hyacintů a hvězdníků, i narcisy nebo krokusy, koupit však lze i konvalinky. Omamná vůně některých květin může být pro některé jedince nevýhodou.

Hvězda
Symbolem vánočních svátků je vánoční hvězda neboli pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima nebo také Poinsettia pulcherrima). Je teplomilná, takže na rozdíl třeba od bramboříku se jí daří i ve vyhřátém pokoji. V květinářstvích si můžete vybrat z řady kultivarů, malých i velkých, s listeny sytě červenými, ale i růžovými, bělostnými či dvoubarevnými. Hvězdu chraňte před nízkými teplotami – i pár vteřin může teplomilnou rostlinu pocházející z Mexika poškodit tak, že shodí listy, nechte si ji proto důkladně zabalit. Světlo jí svědčí rozptýlené, pozor na průvan. Zalévejte měkkou vodou tak, aby byl substrát stále mírně vlhký. Miluje rosení.

Orchideje
Nejlehčeji se pěstují hybridy orchideje můrovce (Phalaenopsis), které nabízejí rozmanité barvy i velikosti. Celoroční pobyt v teple jim svědčí a kvetou velmi dlouho, často i v zimě. Umístěte je na stanoviště s rozptýleným světlem, kde není průvan, a dopřejete jim vhodnou zálivku. Orchideje vláhu nasávají vzdušnými kořeny, celý květináč i se zelenými vyčnívajícími kořeny proto přibližně jednou týdně ponořte na půl hodiny do měkké vody s přídavkem hnojiva pro orchideje. Milují rosení rozprašovačem, především kořeny – i do mlhy lze přidat špetku hnojiva. Odkvetlý květní stvol u báze odstřihněte, až si orchidej odpočine, vyraší nový.

Vánoční kaktus
Vánočnímu kaktusu (Schlumbergera truncata, syn. Epiphyllum, Zygocactus), původně jihoamerické rostlině, vyhovují krátké dny a dlouhé noci natolik, že právě v tomto období ji zdobí mnoho růžových, bílých, žlutých nebo dvoubarevných květů. Aby kaktus nasadil poupata, musíte ho uložit do chladu – na světlé místo s teplotou deset až patnáct stupňů. Nejlepší je, pokud to uděláte hned po jeho návratu z letnění, které mu velmi prospívá. Na chladném místě ho měsíc až dva nezalévejte. Po násadě poupat (dokud jsou malá) rostlinu přeneste do tepla. Při rozvíjení poupat ho však již nestěhujte, jinak je shodí! V teple mu dopřejte rozptýlené světlo, přiměřeně zalévejte a hnojte. Přesaďte ho jednou za dva až tři roky časně zjara.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se