×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jak vypěstovat křehké lístky špenátu?

Čerstvé lístky špenátu (Spinacea oleracea) se s těmi mraženými protlaky nedají srovnávat, to musí uznat každý, kdo ho jednou okusil. Jeho pěstování navíc není složité, zvolíte–li správnou odrůdu a dobu výsevu.

Pro pěstování špenátu je ideální hlinitopísčitá půda, musí být ale dostatečně vododržná. Písčité, vysychavé půdy vylepšíme přidáním kompostu a dostatečně zaléváme. Záhon připravený pro výsev špenátu pořádně prohnojíme. Za krátkou dobu rostliny vytvoří velké množství zelené hmoty, mají proto vysoké nároky na přístupné živiny v půdě. Rostlinky můžeme také přihnojit komplexním hnojivem mezi řádky při odplevelování. Okopáváme ho opatrně, jeho kořeny jsou umístěny mělce.

Záhon odplevelujeme pravidelně, plevel by rostlinám ubíral vodu a tolik potřebné živiny. Nejvhodnějším obdobím pro pěstování špenátu je jaro a podzim, jelikož je špenát chladnomilný. Teplo a dlouhý den špenátu nesvědčí, vybíhá příliš rychle do květu, rostliny jsou tuhé a nemají chuť. V letních měsících je vhodnější pěstovat čtyřboč, mangold či lebedu. Vyséváme přímo na záhon – v březnu až dubnu, pro podzimní sklizeň vyséváme v polovině srpna, pro přezimování provedeme podzimní výsev v září. V našich zimách je dostatečně mrazuvzdorný, je možné ho nechat na záhonu přezimovat a brzy z jara sklízet čerstvé křehoučké listy. Vegetační doba je 45–65 dní od výsevu.

Vybere si každý:

  • Matador nehybridní odrůda špenátu pro celoroční pěstování, má tmavé, středně velké polovzpřímené listy určené pro zpracování v čerstvém stavu i k mražení, dobře přezimuje.
  • Monnopa středně raná odrůda, vhodná i pro podzimní výsadbu, plně mrazuvzdorný špenát, vhodný právě i pro podzimní výsev, barva je tmavě zelená.
  • Palco F1 rychle rostoucí odrůda s vysokým výnosem, vhodná jak pro jarní, tak i podzimní výsadbu, listy jsou tmavě zelené barvy.
  • Stromový špenát – dorůstá výšky až dvou metrů, vysévá se na jaře, listy se konzumují především tepelně upravené.
  • Lebeda zahradní – dorůstá výšky až dvou metrů, pěstuje se zelenolistá i červenolistá forma, listy jsou bohatým zdrojem vitaminu C, listy jsou méně šťavnaté než špenát, ale chutí ho připomínají.
  • Mangold – blízký příbuzný řepy a špenátu, "Rhubarb" - odrůda s tmavě zelenými čepelemi listů a zářivě červenými řapíky a žilkováním, "Giallo" - jemně chutnající odrůda s řapíky žlutými nebo pestrobarevnými, bělavými, žlutými, růžovými i fialovými.
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se