×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Česnek – sklizeň, sušení a skladování

O jeho pěstování už jsme psali a vrátíme se k němu opět na podzim, nyní je třeba česnek správně sklidit a uskladnit, aby nám vydržel přes zimní měsíce a měli jsme tak dochucovadlo různých pokrmů a přírodní antibiotikum stále po ruce.

Termín sklizně se odvíjí především od pěstované odrůdy a aktuálních podmínek v daném roce. Sklidíte–li česnek moc brzy, může předčasná sklizeň způsobit problémy při sušení, naopak při opožděné sklizni se cibule v zemi začnou rozevírat.

Když mají paličáky ještě 5 dužnatých listů (mohou být i žluté, ale dužnaté, nikoliv suché), zahájíme jejich sklizeň – počet dužnatých listů totiž přímo souvisí s počtem dužnatých suknic cibule. Můžete se však také řídit podle tvaru květního stvolu a nechat několik rostlin neodhlávkovaných. Nejprve roste vzpřímeně, poté se zakroutí a v době dozrávání se opět vzpřímí. V období, kdy je stvol znovu vzpřímený (není úplně vzpřímený, zůstává mírně šikmo), je ideální čas pro sklizeň.

Nepaličáky sklízíme tehdy, když nať česneku ze zhruba poloviny rostlin lehne na zem. Termín sklizně se může každý rok mírně lišit podle průběhu počasí v daném roce a podle lokality.

Česnek sklízíme za pomoci rycích vidlí, na velmi kyprých půdách se dají paličáky poměrně snadno vytahovat ze země bez jakéhokoliv nářadí. Při sklizni cibulemi o sebe neotloukáme! Neboť velmi snadno dochází k jejich poškození. Sklizený česnek nenechávejte na záhonu, zvláště za slunných dní, může dojít k úžehu, čímž se česnek znehodnotí.

Poté celé rostliny zavěsíme na zastíněném dobře větraném místě, např. v kůlně, na půdě nebo sušíme bez natě v tenké vrstvě v bednách, můžeme také na dřevěné či hliněné podlaze. Ideální jsou i různé druhy roštů – důležité je totiž především dobré proudění vzduchu. Česnek nesušíme těsně pod hřebenem střechy, kde by v horkých letních dnech mohlo dojít k jeho uvaření.

Místo skladování česneku vybereme hodně vzdušné – nejlépe v průvanu. Vadí mu příliš vysoká teplota, přímé sluneční záření, naopak mu neublíží mírný mráz. Jestliže není napadený vlnovníkem česnekovým, lze ho skladovat při pokojové teplotě a v suchu. Tyto podmínky však roztoči vlnovníku velmi vyhovují, v teple se rychle množí a způsobuje vysychání stroužků. Nejlepší je tedy skladování s teplotou okolo nuly při nízké vlhkosti, není vhodná lednice.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se