×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Je tady podzim, čas tykví

S přicházejícím podzimem je jen málokterá zelenina spjata více než tykve. Nastal čas jejich sklizně. Tykev má hodně variet, z těch nejznámějších jsou to například dýně, cukety, nebo patizony. Dýně je vlastně lidový název pro tykev velkoplodou. Jsou výtečnou zeleninou a jejich pěstování není nijak složité.

Rozhodnete-li se tykve pěstovat, potřebujete dostatek prostoru a půdu, která obsahuje větší množství živin. Dýně rozhodně pravidelně přihnojujte. Tykve se nebojte vysadit přímo do záhonu, rozhodně jim bude dařit lépe, než pokud byste je předpěstovávali v truhlících. Díky svému rozvinutému kořenovému systému si dokážou vyhledat vláhu hluboko v zemi. Přesto budou za zálivku vděčné, zejména při vyšších teplotách.

Tykev
Členíme ji na několik druhů, vzhledem k velkým rozdílům plodů. Mezi ty nejvýznamnější patří:

  • Cucurbita pepo, varieta giromontiina – cukety,
  • Cucurbita pepo, varieta patissonina – patizony,
  • Cucurbita pepo, varieta oleifera – tykev olejná,
  • Cucurbita maxima – tykev velkoplodá.

Cukety netvoří dlouhé šlahouny, vzhledem připomínají spíše velký keř. Cuketa vznikla šlechtěním v Itálii. Plody mívají většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a tvarem připomínají silnou okurku. Povrch plně zralé cukety je hladký, lesklý a tvrdý, dužina je světle zelená či žlutá v závislosti na odrůdě, velmi měkká a vodnatá s množstvím semen.

Pro patizon je typický diskovitý tvar plodů. Okraje patizonu jsou většinou silně zvlněné. Barva plodů bývá bílá, žlutá či zelená. Výhodou patizonu je jednoduché pěstování, velké množství obsažených vitamínů a nízký obsah kalorií.

Tykev olejná se pěstuje se zejména pro olejnatá semena. Ta obsahují také vysoké množství bílkovin. Dýňový olej, který se ze semen lisuje, je specialitou rakouského Štýrska. Semena se nemusí loupat, šlechtěním byla zbavena tvrdé slupky. Z odrůd jmenujme např. "Apetit", "Eso", "Olga" – ta je vhodná i k přímé konzumaci, pražení i k lisování oleje, "Opavská".

Tykev velkoplodá, zvaná také dýně obrovská, tykev největší nebo tykev obrovská. Pochází pravděpodobně z Peru, kde se pěstovala již kolem roku 1200 př. n. l. Mezi nejznámější variety této tykve patří dýně hokkaido, ze které si můžeme připravit nejen lahodnou polévku. Při vhodném uskladnění dýně hokkaido vydrží klidně i rok.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se