×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Banánovník Dwarf Cawendish (Musa Dwarf Cawendish)

Banánovník je prastarou kulturní plodinou. Jeho původ můžeme hledat v tropických a subtropických oblastech jižní a jihovýchodní Asie, kde se pěstuje již 3500 let. Zvláště pro venkovské obyvatelstvo těchto oblastí jsou banány jednou z hlavních složek potravy. Evropan by koukal, co všechno lze z banánů ale i z banánovníků dělat. Obyvatelé z oblastí banánových plantáží používají banány do ovocných salátů, na výrobu sladkých ale i slaných pomazánek, koktejlů, dortů, likérů, jako přílohu k masu nebo náplň na pizzu. Kromě banánů domorodci konzumují i nerozvitá poupata banánovníků, které používají jako zeleninu. Z banánovníků pak domorodci používají listy jako střešní krytinu ale i jako obal pro jídlo, dále listy krmí dobytek, používají je jako hnojivo nebo mulč na záhon. Slupky pohozené na záhonu údajně odpuzují mšice.

Banánovníky v Česku

Banány můžeme pěstovat i u nás. Sice ne ve volné půdě, protože by nám přes zimu umrzly, ale můžeme je pěstovat ve velké nádobě u nás doma. Pro bytové pěstování je naprosto ideální odrůda Dwarf Cawendish. Proč? Protože se do našich bytů nebo domků hodí pro svou velikost. Hlavně jí ale vyhovují běžné teploty v našich obydlích a to i přes zimu. Odrůda Dwarf Cawendish je navíc nenáročná na vzdušnou vlhkost, takže jí nebude škodit ani suchý vzduch způsobený zimním vytápěním.

Dwarf Cawendish je zakrslá forma banánovníku, přesto na ní rostou plody normální velikosti, čili takové, jaké známe z obchodů. Dward C. je stejně jako všechny banánovníky poměrně náročný na teplotu avšak není zas až tak těžké mu ideální teploty dopřát. Vlastně ho stačí ponechat po celý rok nejlépe u jižního okna. Velký pozor si však musíme dát při větrání, kdy od konce září do konce května bychom měli větrat v místnosti z banánovníkem jen nepřímo, čili otevřeme okno ve vedlejším pokoji a až se vyvětrá, tak otevřeme dveře do místnosti z banánovníkem, takže čerstvý vzduch přijde do místnosti již ohřátý.

Dwarf Cawendish roste celoročně nejlépe při teplotách 22 až 25 stupňů. Je li teplota 17 až 21 stupňů, banánovník svůj růst zpomalí, je-li teplota 10 až 16 stupňů, banánovník přestane růst úplně a přejde do zimního spánku. Teplota mezi 10 a 16 stupni by však neměla trvat déle než 3 týdny, pak může rostlina začít odumírat. Je li teplota nižší než 9 stupňů, banánovník začne do 3 dnů pomalu hynout a při teplotě nižší než 6 stupňů může banánovník uhynout již za jeden den. Teplota pod 3 stupně zabije banánovník už za hodinu a mráz zničí celou rostlinu prakticky okamžitě.

Banánovník nemá rád ani příliš vysoké teploty. Banánovníku se ještě poměrně dobře daří při teplotě 26 až 30 stupňů ale roste pomaleji než při ideálu 22 až 25 stupňů. Při teplotách nad 31 stupňů je růst hodně pomalý a nad 36 stupňů se růst zastavuje.

Množení banánovníku

Banánovník lez množit odnožemi ale pokud nemáme žádné k dispozici, můžeme využít semena. Rostlina začne při vhodných podmínkách kvést již 3. rok po vysetí. Pokud se banánovník naklání za světlem, a my jej otáčíme aby rostl rovně, musíme s tím přestat jakmile se objeví květy.

Banán cestovatel

Banánovník potvrzuje teorie o tom, že lidé cestovali mezi kontinenty dávno před tím, než přišla éra evropských zámořských objevů. Vždyť v Jižní Americe začali s pěstováním banánů již před 2500 tisíci léty, zatímco první Evropané objevili Ameriku teprve v 15. století, což dělá rozdíl rovných 2000 let.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se